Max Mosley stond altijd bekend als de man die de Formule 1 veiliger maakte, tot een Engelse krant hem beschuldigde van een nazi-orgie met vijf hoeren. Met de publicatie van zijn autobiografie rakelt hij alles weer op. Formule 1 sprak hem exclusief. Over Hitler, blufpoker en dames van plezier.

Het is 14.58 uur als ik uit de taxi stap. Ondanks een flinke vertraging met Easyjet, sta ik toch nog op tijd voor de deur van het huis van Max Mosley. Ik heb de fotograaf, die tegelijkertijd komt aangelopen net de hand geschud als Mosley de deur opent. Hij woont in een typisch Londons huis, ook wel bekend als Mews Houses. Ooit gebouwd als stal voor paarden, bussen en personeel. De woningen zijn erg in trek, niet in de laatste plaats omdat ze vroeger behoorden tot de aristocraten en dus alleen te vinden zijn in de beste buurten van Londen. Mosley bijvoorbeeld woont om de hoek van warenhuis Harrods. Staand in de deuropening, zoals altijd onberispelijk gekleed, steekt hij zijn hand uit en vraagt ons naar de bovenste verdieping te lopen. Daar in de televisiekamer vindt het interview plaats. Ik bedank Mosley voor zijn gastvrijheid en overhandig hem het blikje stroopwafels dat ik op Schiphol heb gekocht. Hij lacht, klapt met zijn handen op zijn buik, en zegt lachend dat dat toch helemaal niet goed voor hem is.

Goed, het ijs is gebroken en Mosley blijkt heel anders dan ik me had voorgesteld. De enige keren dat ik Mosley eerder zag, was bij persconferenties waarbij hij nogal zakelijk, intens en correct over kwam. Toch twijfelde ik geen moment een interview aan te vragen toen een kennis me vertelde, de buurvrouw te zijn van de voormalig FIA-president. Hem thuis bezoeken, is slechts voorbehouden aan een select groepje dus de zenuwen spelen een rol. Niet omdat ik bang ben klappen te krijgen – zoals mijn collega’s voorafgaand grappen – maar omdat ik van hem geen inschatting kan maken. Het contact is via email verlopen, waarin alleen gegevens zijn uitgewisseld en een plaats en datum afgesproken. Hoe ver ik kan gaan, weet ik niet.

Ik wil hem natuurlijk niet tekort doen door alleen het SM-schandaal aan bod te laten komen, hij heeft immers te veel betekend voor de sport en ook de verkeersveiligheid. Dus stel ik voor de vragen aan de hand van zijn zojuist verschenen biografie (Max Mosley, the autobiography Formula One and beyond) te stellen. Kennelijk bespeurt hij enige aarzeling van mijn kant. “You’re welcome to ask anything dear. Het ergste dat kan gebeuren, is dat ik zeg: wow, dit beantwoord ik niet.” Wat volgt is een bijna twee uur durend geanimeerd gesprek. Waarbij Mosley geen vraag uit de weg gaat, openhartig is en we allebei met regelmaat in lachen uitbarsten.”

Meer lezen? In de nieuwste editie van Formule 1 staat het eerste deel van een tweedelig interview met Mosley.