Sebastian Vettel staat zondag in Interlagos ‘gewoon’ als tweede op de startrij. De Duitser moest zich na de kwalificatie melden bij de wedstrijdleiding nadat hij het reglement omtrent de weegprocedure had overtreden. 

Lees ook: Hamilton pakt pole nummer 82 op Interlagos

Coureurs worden tijdens de kwalificatie geselecteerd om de auto plus inzittende te wegen. Dat gebeurt aan het begin van de pitstraat, de auto moet op een weegbrug gereden worden waarna de motor moet worden uitgeschakeld. Vettel was in Q2 aan de beurt, net op het moment dat hij van supersofts naar softs wilde wisselen, zo bleek later.

Vettel en ook Räikkönen gebruikten de gele band voor hun snelste ronde in Q2, een strategische keuze. Er was haast bij geboden maar het ging Vettel allemaal niet snel genoeg. De Duitser liet dat met veel gebaren merken en reed uiteindelijk op eigen kracht weg. Daarbij zou de weegbrug kapot zijn gemaakt, wat overigens naderhand niet duidelijk is geworden.

Lees ook: Top drie na kwalificatie Brazilië

Het feit dat hij zelf wegreed, deed de alarmbellen rinkelen bij de wedstrijdleiding, een gridstraf dreigde voor het overtreden van de regels. Ferrari kon echter aantonen dat Vettel wel degelijk zijn motor had uitgeschakeld. Er was uiteindelijk 90 minuten voor nodig om tot een beslissing te komen. Vettel krijgt een schriftelijke draai om zijn oren, een reprimande, en moet 25.000 euro aftikken.