De beide Force India-coureurs blikken met totaal verschillende gevoelens terug op de kwalificatie: Adrian Sutil is in zijn nopjes en durft openlijk over een podiumfinish te spreken, terwijl Paul di Resta mokt en moppert.

Gezien de resultaten van de beide heren is die totaal verschillende reactie niet verwonderlijk: Sutil wist tot Q3 door te dringen en de achtste startplek op te eisen, terwijl Di Resta’s zaterdag al na Q1 voorbij was en hij morgen als zeventiende moet starten.

Sutil
“Het team heeft geweldig werk geleverd door me continu van de goede banden te voorzien en de juiste keuzes te maken”, vertelt een gelukkige Sutil, die zijn team ook nog een volgend woord van dank verschuldigd is: “De jongens hebben ontzettend hard gewerkt om mijn auto te repareren nadat ik deze in de laatste vrije training in de vangrail had gezet, en daar ben ik ze dankbaar voor.”

Sutil hoopt nu dat zijn team hem ook vanavond en morgen weer van dienst kan zijn door een goede strategie voor hem uit te dokteren. “Er staan zeven auto’s voor me op de grid, maar ik ben vastbesloten alles te geven tijdens de race en ik mik op een podiumplek. Met een goede strategie moet dat mogelijk zijn, zolang ik zelf ook geconcentreerd blijf en het uiterste eruit haal.”

Di Resta
Terwijl Sutil vol lof is over zijn team, laakt Di Resta de renstal om de fouten die het heeft gemaakt. “We hebben vandaag verzaakt”, moppert hij. “Dat is erg jammer, want dit was de belangrijkste kwalificatie van het jaar en we waren snel onderweg op een natte baan.”

“Helaas werd de situatie echter verkeerd ingeschat vanaf de pitmuur: ik had aan het eind van Q1 namelijk een stel nieuwe intermediates nodig, maar we kwamen daar te laat achter. Het gevolg daarvan was dat ik op een oud setje door moest gaan, totaal geen grip meer had en ik mijn tijd niet meer wist te verbeteren.”

“De zeventiende startpositie waarop ik nu terecht ben gekomen, is gezien de snelheid waar we over beschikten een ronduit pijnlijk resultaat”, vindt Di Resta, die eerder al aan Sky Sports F1 vertelde nagenoeg geen hoop te hebben nog iets van de race van morgen te kunnen maken.

Teambaas Vijay Mallya begrijpt dat Di Resta teleurgesteld is en biedt de Schot zijn excuses aan. “Paul was vandaag erg snel en het spijt me voor hem dat hij door een fout van het team op de zeventiende plek is blijven steken.”