Lees hier de interessantste reacties van de coureurs na de Grand Prix van Frankrijk.

Lewis Hamilton (Mercedes), 1e:
“Ik ben heel dankbaar voor hoe het hele weekend gelopen is. De jongens van het team pushen de grens echt op, en geven nooit op. Ik ben ze oneindig dankbaar voor hun harde werk hier op de baan en op de fabriek. Dit was verder een leuke race, met lekker weer en geweldige fans op de tribune. Voor mij was het de beste Franse Grand Prix waar ik ooit aan heb meegedaan. Dat ik nu weer aan kop sta in het WK, daar heb ik nog niet echt aan gedacht, maar het is natuurlijk waar ik wil staan.”

Max Verstappen (Red Bull), 2e:
“Dit was een goede race. Ik probeerde Lewis te volgen, maar hij controleerde het tempo. Voor mij was het een vermakelijke wedstirjd, al hoefde ik er niet heel hard voor te werken. Maar het is natuurlijk altijd goed om op het podium te staan. Bij de start probeerde iedereen plekken te pakken, dat is normaal, net als dat er dan fouten gemaakt kunnen worden.”

Kimi Räikkönen (Ferrari), 3e:
“De baan gaf weinig grip bij de start. Ik koos daarbij de buitenkant, maar dat was de verkeerde kant. Ik verloor daardoor snelheid en plekken, want er kwamen mensen binnendoor in alle chaos. Daarna hebben we het denk ik redelijk hersteld, met een goede lange stint. We waren snel genoeg en haalden zo het podium nog.”

Daniel Ricciardo (Red Bull), 4e:
“Ik ben teleurgesteld. Aan het eind van de eerste stint waren we vrij snel, liep ik in op Max en uit op Kimi. Na mijn pitstop hoorde ik echter van de jongens dat de voorvleugel beschadigd was aan de linkerkant. Het is denk ik twee ronden voor mijn stop gebeurd. Toen voelde ik ook ineens veel onderstuur. Of er iets is afgebroken of er bijvoorbeeld een brokstuk tegenaan is gekomen, weten we nog niet. Daarna waren we een stuk trager. Gewond, in zekere zin. Zo kon Kimi er nog langs komen, terwijl de achterblijvers ook niet hielpen.”

Sebastian Vettel (Ferrari), 5e, tegenover Ziggo Sport:
“Jullie hebben vast al uit alle hoeken gezien wat bij de start gebeurde. Als je zo dichtbij de auto voor je zit en een auto naast je hebt, verlies je veel grip. Ik probeerde er nog tussenuit te duiken, maar kon nergens heen. Ik had dus graag een slechtere start gehad in zekere zin, want nu zat ik klem. Ik verloor de auto en raakte Valtteri helaas. Hij was een onschuldig slachtoffer. Het was een kettingreactie tussen ons allemaal vooraan. Voor mij was het ook jammer. Gelukkig konden we allebei wel verder, maar het was niet de race die ik had gewild.”

Valtteri Bottas (Mercedes), 7e:
“Mijn race was al in de eerste bocht verloren. Ik zat aan de buitenkant bij Vettel en wist dat ik bij de volgende bocht de binnenkant zou hebben. Hij raakte me echter, met een lekke band en schade aan de vloer tot gevolg. Daarna was het een moeilijk verhaal, want de auto was behoorlijk beschadigd en ik gleed daardoor erg rond. Erg jammer, want Lewis liet wel zien wat er mogelijk was. Het was denk ik gewoon mijn dag niet, in die zin is deze race treffend voor mijn hele seizoen.”

Carlos Sainz (Renault), 8e:
“De virtual safety car heeft me gered. Zonder had ik geen punten gepakt. Ik kwam op het eind ineens veel vermogen te kort. Het maakt deze achtste plek lastig te verteren. Het is op zich een goed resultaat, maar als je daarvoor de hele race makkelijk zesde hebt gereden…”

Charles Leclerc (Sauber), 10e:
“Ik ben over het algemeen tevreden met hoe dit weekend is gegaan. De kwalificatie van zaterdag was geweldig en ik voelde me goed in de auto. Het voelt ook geweldig weer een punt te scoren voor het team. Ik had onderweg een paar leuke gevechten. Als team gaan we vooruit, we worden elke week beter. Ik verheug me dus al op de volgende race, volgende week.”

Stoffel Vandoorne (McLaren), 12e:
“Om punten te scoren hadden we hier flink wat geluk nodig. We wisten vooraf al dat het anders niet zou lukken. En zo geschiedde. Ons tempo was wel beter dan in de kwalificatie. Mijn race was degelijk. Ik haalde Marcus Ericsson in en ook Fernando nog, op het eind. Een positieve middag dus voor mij, maar het is jammer dat er geen punten in zaten voor het team. Zodra we beter presteren op zaterdag, kunnen we in de races echter ook verder vooraan meedoen.”

Fernando Alonso (McLaren), uitgevallen:
“Ik verloor veel plekken door de ongelukken bij de start te ontwijken. Veel auto’s voor me sneden het circuit af, maar ik bleef op de baan. Tijdens de safetycar raakten mijn remmen oververhit. Op het eind moest ik opgeven wegens een probleem met de ophanging. Over vijf dagen wacht gelukkig een herkansing. Hopelijk was dit weekend een one-off en gaat het beter in Oostenrijk en Engeland.”

Lance Stroll (Williams), uitgevallen:
“Ik had een goede start en het begin van de race ging goed. Twintig ronden voor het eind begon de auto flink te trillen door slijtage aan de linker voorband. Toen Vandoorne me op een gegeven moment inhaalde, kon ik niets een naar rechts sturen, zo erg was het. Het werd telkens erger en een paar ronden voor de finish ontplofte de band, en dat was het.”

Pierre Gasly (Toro Rosso), uitgevallen, tegenover Ziggo Sport:
“Dit is niet wat ik had gehoopt. Ik ben erg teleurgesteld. Ik viel Esteban aan bij bocht drie. Ik zag namelijk dat hij al schade had. Ik denk echter dat hij me niet zag, want hij nam de bocht gewoon normaal, stuurde gewoon in zoals altijd. Zo was een botsing niet meer te vermijden. Het is jammer dat er zo gelijk twee Franse coureur zijn uitgevallen hier. Wel fijn natuurlijk dat er volgende week weer een Grand Prix is. Daar kunnen we nu mooi aan gaan denken, al zitten de emoties nu nog wel hoog.”

Esteban Ocon (Force India), uitgevallen, tegenover Ziggo Sport:
“Heel teleurstellend dit. Ik had een goede start en zat voor de eerste bocht al voor Romain Grosjean. Ik zat daar ook al met een wiel over de witte lijn en kon niet verder naar links, maar voelde toch ineens een harde klap aan de zijkant. Die was zo hard dat ik waarschijnlijk sowieso daardoor was uitgevallen, maar ik werd alsnog nog een keer geraakt in bocht drie, waar Gasly de controle kwijt was. Ik vind het heel jammer. Ik heb erg uitgekeken naar deze race, en dan eindigt het zo.”