De buitenwereld heeft de Franse Grand Prix al opgegeven, maar in Frankrijk zelf wordt nog in het voortbestaan geloofd. “We zijn nog niet dood.”

Volgens informatie van FORMULE 1 Magazine, hoeft Frankrijk volgend jaar al niet meer op een plekje op de kalender te rekenen. Een groot succes is de race op Paul Ricard nooit geworden. Plannen voor een race door de straten van Nice als alternatief zijn nog pril en niet op tijd rijp voor 2023 – áls het al om meer gaat dan alleen een drukmiddel om een hogere fee af te dwingen van het nabijgelegen Monaco.

Pierre Guyonnet-Duperat, communicatiedirecteur van de Franse Grand Prix, is zolang er geen definitieve kalender is echter duidelijk: “We zijn nog niet dood.” Frankrijk heeft genoeg te bieden, benadrukt hij. “Frankrijk heeft een belangrijke plek in de auto-industrie en autosporthistorie. We hebben kampioenen, twee Formule 1-coureurs en met Alpine ook een team in de Formule 1.”

Lees ook: Zandvoort-top leeft mee met Spa: ‘Maar je moet als evenement wel blijven innoveren’

Aflopend contract

Dat niet alleen, Paul Ricard biedt het (Franse) publiek volgens hem ook naast de race entertainment van topartiesten. Zo zijn alle ingrediënten voorhanden. “Hospitality, duurzaamheid, entertainment”, somt hij op, “alles wat de FOM van een Grand Prix wenst, vinken we af.” Volgens Guyonnet-Duperat wil de sport ‘ons er ook bijhouden’, maar: “Er is veel lucratief aanbod van andere locaties”, moet ook hij erkennen.

Frankrijk lijkt zo vooral slachtoffer van het spel van vraag en aanbod, waarbij de vraag én het aanbod er misschien wel zijn, maar het totaalplaatje toch minder aantrekkelijk is dan elders. Het aflopende contract is nog een erfenis van de vorige Formule 1-baas Bernie Ecclestone, tevens oud-eigenaar van Paul Ricard. Voor de ‘nieuwe’ FOM misschien ook een historisch argument om wél adieu te zeggen tegen Frankrijk.

In de nieuwste editie van FORMULE 1 Magazine, nr. 12, lees je het volledige verhaal over de sombere toekomst van de Grand Prix van Frankrijk. De Franse Ferrari-legende Jean Alesi is daarin ook duidelijk: ‘De bal ligt bij ons’. FORMULE 1 Magazine nr. 12 ligt nu in de winkel of is hier te bestellen – met gratis verzending binnen Nederland.