Lees hier de interessantste reacties van de coureurs na de Grand Prix van Rusland.

Lewis Hamilton (Mercedes), 1e: “Dit was best een moeilijke dag. Valtteri deed het het hier hele weekend geweldig en was echt een gentleman dat hij me er langs liet. Hij vecht natuurlijk ook niet meer voor de titel. Normaal ben je in de wolken met zo’n één-twee, maar ik vind het vervelend voor Valtteri. Deze zege voelt dus wat apart. Voor het team was het echter een geweldig weekend, en als team willen we ook beide titels winnen – bij de rijders en constructeurs. Wat mijn inhaalactie op Vettel betreft: hij dekte de binnenkant al af en bewoog toen nog een keer en duwde me richting de muur. Ik vond het dus twee keer bewegen om te verdedigen, maar de wedstrijdleiding zag het blijkbaar anders. Gelukkig raakte ik de muur echter niet en pakte Vettel daarna alsnog. Ik denk dat ik het gewoon meer wilde, al hadden we eigenlijk helemaal niet in die positie – achter hem – moeten komen door de strategie.”

Valtteri Bottas (Mercedes), 2e: “Dit is een goed resultaat voor ons als team, maar voor mij persoonlijk is dit niet makkelijk, was het een lastige dag. Iedereen weet wel waarom. Vóór de race bespreken we alle scenario’s natuurlijk. Feit is dat Lewis nog voor de rijderstitel en het team nog voor het constructeurskampioenschap vecht. Vooraf is echter lastig te voorspellen hoe het in de race gaat. Het is niet anders.”

Toto Wolff (teambaas Mercedes), tegen Sky Sports: “In ons hart zijn we allemaal racers, we willen onze coureurs zien vechten en zien dat de snelste wint – maar we moeten ook rationeel zijn. Het is in de race zelf altijd anders dan als je het de ochtend ervoor bespreekt. Met de één-twee moeten we gewoon heel happy zijn. In de basis zijn we dat ook, maar voor Valtteri is het wrang. Hij had hier gewonnen als we de rollen niet hadden omgedraaid. Voor een team en coureur doet dat pijn, maar de harde realiteit is dat dit Lewis zeven extra punten heeft gegeven in het WK, en dat in een jaar waarin de strijd om het kampioenschap op bepaalde momenten heel zwaar is geweest. Als de kans er dan is, moet je de extra punten pakken.”

Sebastian Vettel (Ferrari), 3e: “De Mercedessen werkten vandaag goed samen. Daarom kon ik bij de start ook geen kant op. Later had ik een tricky gevecht met Lewis. Valtteri trapte op de rem toen hij zag dat niet Lewis, maar ik na de stops achter hem reed. Lewis zat dicht achter me en Valtteri duwde me zo verder terug richting Lewis. In het begin was ons duel erg close. Ik heb alles gegeven in dat gevecht, maar zag in de snelle linker niet waar hij zat. In zo’n situatie wil je dan hard maar fair zijn en zo kwam Lewis er daar langs. We kwamen in de buurt bij Mercedes, maar het was niet genoeg.”

Max Verstappen (Red Bull), 5e, tegen Ziggo Sport: “Het ging goed vandaag. Goede start. Ik kon door het verkeer gaan en heel snel lagen we alweer vijfde. De auto voelde gewoon goed aan, grip van de banden was ook goed. Zo kwamen we er makkelijk doorheen. Bij de stop, daarna moet je hem naar het einde brengen. Er zat toch niet meer in en er was geen kans het op hyper softs te doen, die gaan na drie ronden kapot. Daarom zijn we voor ultra softs gegaan. Het gat naar Ricciardo? Dat was prima. Het voelde ook gewoon goed aan, dat was prima. We moeten afwachten wat we in Japan kunnen. Daar heb je een lang recht stuk zonder DRS, dat doet ons pijn, maar de auto was top. Je zit wel dat het heel erg om de kwalificatie draait, want toen Lewis vandaag achter me zat, kon ie ook niet aanvallen. We gaan het zien.”

Daniel Ricciardo (Red Bull), 6e, tegen Ziggo Sport: “De eerste ronde was een rommeltje. In bocht acht vochten een Williams en McLaren met elkaar. Ik wilde ze inhalen, maar kwam op het vuile gedeelte en kwam buiten de baan. Toen probeerde ik de McLaren te slipstreamen bij bocht dertien en toen ik naar de zijkant ging om in te halen, zag ik een brokstuk op de baan liggen. Ik had geen tijd meer om te reageren en beschadigde m’n voorvleugel. Daarna was m’n race niet per se voorbij, maar het was wel heel moeilijk de top vijf nog bij te halen. Hierna Suzuka, ik zou graag denken dat we daar wel kans hebben op het podium. Het is al te lang geleden dat ik champagne heb gehad. Ik weet bijna niet meer hoe het smaakt. Mercedes is denk ik erg moeilijk te verslaan de rest van het jaar, maar misschien dat we de strijd aan kunnen met Ferrari.”

Esteban Ocon (Force India), 9e, tegen Autosport: “Negende is voor ons derde in onze klasse. Dat is niet slecht, maar het had beter gekund. Zeker qua pace. We waren namelijk sneller dan Haas, maar Kevin Magnussen werd toch achtste. Jammer. Sergio (Pérez, Ocons teamgenoot, red.) en ik probeerden nog van plek te wisselen om Kevin aan te vallen, maar dat werkte niet. We moeten daar nog maar eens goed naar kijken.”

Sergio Pérez (Force India), 10e, tegen Autosport: “Het team gaf mij de kans Magnussen aan te vallen, door van plek te ruilen met Esteban, maar het lukte niet. Daarna moest ik de plek weer teruggeven, dat was ook wel zo eerlijk. Ik ben erg verrast door Sauber, dat echt super snel was met Charles Leclerc. Ze hebben het geweldig gedaan, want ze hebben ons echt de oren gewassen.”

Fernando Alonso (McLaren), 14e: “Een lange race. We maakten al vroeg een stop om een undercut te proberen en mensen onder druk te zetten ook vroeg te stoppen, maar de softs hielden zich eigenlijk de hele race goed. Daardoor werkte onze strategie niet zo goed als gehoopt. Qua performance konden we verder niet veel uitrichten. Zonder veel uitvallers en safetycar was veertiende wat erin zat.”

Stoffel Vandoorne (McLaren), 16e: “Dit was min of meer wat we hadden verwacht. Het was een race zonder veel incidenten, en voor ons ook zonder veel inhaalacties. Ik had nog wel een leuk gevecht met de Williams-coureurs en op het eind met Carlos Sainz, die ik wel wist te passeren. Verder was het een vrij eenzame race, met voor mij een stop die iets te laat kwam. Ik verloor daardoor tien tellen op de baan en dat was niet meer goed te maken.”

Sergej Sirotkin (Williams), 18e: “De pijnlijkste race van het jaar, voor mij. Qua pace en startpositie hadden we hier misschien zelfs nog wat punten kunnen scoren, maar gelijk vanaf het begin ging alles mis. Qua verkeer en plek in de race zaten we telkens in de slechtst mogelijke positie. Een paar dingen gingen wel goed, maar de race pakte gewoon totaal verkeerd uit. Dit deed me echt pijn.”

Pierre Gasly (Toro Rosso), uitgevallen, tegen Ziggo Sport: “Ik had vanaf de start al een remprobleem, daarom spinde ik ook. Ik trapte het pedaal helemaal tot op de bodem. De voorremmen deden echter niks. Het was ook niet te repareren. Dan houdt het op.”