Met slechts vijf punten op de teller en een negende plaats in het WK is 2011 een mislukking voor het team van Williams, dat verder alleen maar kan hopen er in de resterende races nog iets van te maken.

Ook bij Williams lijken de sleutelspelers echter in te zien dat het beperken van gezichtsverlies het enige is wat het team nog rest, aangezien het niet realistisch is om te verwachten dat de nummer acht Toro Rosso nog kan worden bijgehaald, omdat dit team een aanzienlijke voorsprong heeft en op 29 punten staat. Met een wederopstanding houdt men dus geen rekening meer.

“Ik kan dit weekend alleen maar op punten hopen”, laat Rubens Barrichello dan ook optekenen, waarna zijn teamgenoot Pastor Maldonado zijn vooruitblik met een dooddoener afdoet in plaats van een ambitieuze doelstelling te uiten: “We moeten hard werken om ons vorige resultaat te verbeteren”, stelt de coureur die onbekend is met het circuit van Suzuka en nog niet eerder in Japan heeft geracet.

Mark Gillan, de nieuwe chief operations engineer van het team, is op zijn beurt iets positiever. Hij bespeurt namelijk toch nog verbetering bij Williams. “Sinds de Grand Prix van Singapore begrijpen we de problemen met de rij-eigenschappen van de FW33 een stuk beter”, stelt hij. “We werken dan ook hard om de set-up perfect te krijgen voor Japan.”

“We moeten er namelijk voor zorgen dat de auto qua aerodynamica optimaal presteert op Suzuka, want dat is de enige manier waarop we ons doel om met beide auto’s in de punten te eindigen kunnen behalen.”