Het Amerikaanse talent Logan Sargeant krijgt nog dit jaar de kans zijn eerste Formule 1-training af te werken, zo bevestigt Williams-teambaas Jost Capito.

Niet dat Capito dat met te veel woorden doet, maar duidelijk is hij wel als hij wordt gevraagd of Williams de in haar talentenprogramma opgenomen Sargeant een kans wil geven tijdens een vrije training. “We hebben dat nog niet aangekondigd, maar het mag duidelijk zijn dat we dat gaan doen.”

“Logan heeft dit jaar al twee races in de Formule 2 gewonnen en stond op pole voor de hoofdrace hier in Frankrijk”, somt Capito op. “Hij verdient dus een kans in de auto.” Sargeant kreeg eind vorig jaar al seat time bij Williams tijdens een testdag, maar nog niet tijdens een officieel Grand Prix-weekend.

Lees ook: Williams neemt Amerikaan Logan Sargeant op in talentenprogramma

Luxeprobleem

De 21-jarige Sargeant, uit Florida, is aan zijn eerste Formule 2-seizoen bezig en staat derde in de tussenstand. Dat Sargeant het zo goed doet en zich zo in the picture rijdt voor een mogelijk racezitje bij Williams, ziet Capito als een luxeprobleem.

Williams moet dit jaar nog minimaal één keer een rookie inzetten tijdens VT1, nadat het Nyck de Vries in Spanje een kans gaf. Voor 2023 heeft het naast Alexander Albon nog een zitje vrij, want de deal van Nicholas Latifi loopt eind dit jaar af. De Canadees weet daarbij niet bepaald te imponeren.

Oscar Piastri, die deel uitmaakt van de Alpine-academie is genoemd als meest waarschijnlijke vervanger. Vermoedelijk moet er dan wel een soort huurconstructie aan te pas komen, want Alpine wil hem niet definitief kwijt. Sargeant zou nu echter ook een optie kunnen worden voor Williams.

Lees ook: Alpine-teambaas: ‘Piastri rijdt in 2023 in Formule 1’

Commercieel interessant

Sargeant is door zijn Amerikaanse nationaliteit natuurlijk ook commercieel interessant. Zowel voor Williams als de Formule 1, die al jaren naar een Amerikaanse coureur als uithangbord zoekt. Williams is overigens in handen van het in Amerika gevestigde investeringsfonds Dorilton Capital.

Capito kent op zijn beurt geen twijfel dat Sargeant zijn weg naar de Formule 1 weet te vinden. “We zijn onder de indruk van hem”, zegt de Williams-teambaas. “Logan zal in de toekomst zeker in de Formule 1 rijden”, durft Capito dat wel aan. “Daar ben ik van overtuigd.”