Het team van Williams heeft bevestigd dat Alexander Albon ook in 2023 voor haar rijdt. De 26-jarige Britse Thai maakt sinds dit seizoen deel uit van de formatie uit Grove.

Door Laurens Stade & Daan de Geus

Albon is afkomstig uit de Red Bull-stal. Hij debuteerde in 2018 voor Toro Rosso (nu AlphaTauri) en promoveerde halverwege dat jaar naar Red Bull, waar hij in plaats van Pierre Gasly teamgenoot van Max Verstappen werd. In 2020 wist hij niet te overtuigen, waarop Red Bull hem verving door Sergio Pérez.

Lees ook: Albon denkt nog niet aan terugkeer bij Red Bull: ‘Concentreer me op het heden’

Albon restte in 2021 een rol als test- en simulatorcoureur bij Red Bull. Op voorspraak van Red Bulls Thaise aandeelhouders werd voor 2022 weer een racezitje voor hem gezocht – en bij Williams gevonden. Albon, geboren in Londen, maar half Thais en uitkomend onder de Thaise vlag, heeft in 2022 drie punten gepakt.

Nu het silly season is losgebarsten in de Formule 1, had Albon wellicht een optie kunnen zijn voor Alpine. Dat team heeft Fernando Alonso aan Aston Martin verloren. Haar eigen protegé Oscar Piastri ontkent ondertussen dat er sprake is van een deal, ondanks dat Alpine hem voor 2023 heeft aangekondigd.

Lees ook: Alpine sluit terugkeer van Ricciardo niet uit

“Het is echt geweldig om bij Williams Racing te blijven voor 2023 en ik kijk ernaar uit om te zien wat we als team kunnen bereiken in de rest van dit seizoen en volgend jaar”, zegt Albon. “Het team is hard aan het pushen om vooruitgang te boeken en ik ben echt gemotiveerd om deze reis voort te zetten en onze leerervaringen samen verder te ontwikkelen.”

Teambaas Jost Capito noemt Albon een ‘geweldige coureur’ en ‘gewaardeerd lid’ van Williams en is dan ook ‘erg blij’ dat zijn team langer op hem kan rekenen. “Alex brengt een geweldige mix van vaardigheden en inzichtelijke lessen mee die het team in de toekomst meer succes zullen brengen”, weet Capito zeker. “Hij is een felle strijder, heeft bewezen een populair en loyaal teamlid te zijn en we zijn verheugd dat hij ons een stabiele basis zal geven om ons verder te ontwikkelen in dit nieuwe tijdperk van de Formule 1.”