*

Wisselend succes voor Nederlanders in VT1

Mischa Bijenhof

Mischa Bijenhof

4 juli 2014 19:38

Wisselend succes voor Nederlanders in VT1
Racepictures

Twee Nederlanders die tegelijkertijd in actie komen tijdens een Formule 1-training; dat was alweer een tijdje geleden. Giedo van der Garde en Robin Frijns mochten bij hun respectievelijke teams Sauber en Caterham aantreden tijdens de eerste vrije training. Erg veel konden ze niet rijden, maar in tegenstelling tot Frijns kon Van der Garde in elk geval nog een representatieve tijd neerzetten.

Aanvankelijk leek er ook voor Frijns geen vuiltje aan de lucht. De Limburger zal er de smoor in hebben dat hij komende week tijdens de tweedaagse test de auto moet afstaan een Will Stevens en Rio Haryanto, maar een optreden in een officiële training geeft de testrijder van Caterham in elk geval de gelegenheid om zich te meten met de anderen. En uitgerekend daar kwam Frijns vandaag niet aan toe.

“Tijdens de installatieronde had ik een probleempje met de boordradio, maar dat was op zich niet zo erg”, vertelt Frijns. “Maar terwijl we ons klaarmaakten voor mijn eerste run, werd er een elektrisch probleem ontdekt  waarvoor de hele vloer van de auto gehaald moest worden.” Met nog vijftien minuten te gaan was het euvel verholpen en zo kon Frijns toch nog wat rondjes rijden. Het werden er in totaal elf, maar erg hard ging het niet. Frijns’ beste ronde was 1,7 seconde trager dan die van teamgenoot Ericsson.

“Ik heb natuurlijk amper kunnen pushen in die paar rondjes, maar zo gaat het soms”, zegt Frijns. “Het was domme pech en ik had liever de volledige anderhalf uur tot mijn beschikking gehad, maar het is niet anders.”

Giedo van der Garde had een paar deuren verderop een productievere dag. De Nederlander legde negentien ronden af en was tot aan de laatste minuten van de training sneller dan teamgenoot Gutierrez. Die klopte de Nederlander uiteindelijk net. “Het koste me een paar rondjes om weer aan de auto te wennen, want ik heb best lang niet gereden”, zegt Van der Garde. “Er is in de tussentijd ook veel veranderd aan de auto en ik merkte dat hij beter geworden is, maar er is nog steeds veel te doen. Vooral het onderstuur blijft een probleem.” Dat was te zien toen Van der Garde op hoge snelheid even naast de baan schoot, al bracht het de coureur verder niet in de problemen.

Woensdag mag Van der Garde tijdens de test in Silverstone opnieuw een dag rijden.

Gerelateerd