Mercedes-motorsportchef Toto Wolff sluit niet uit dat een andere fabrikant later dit jaar over de sterkste motor beschikt, ondanks dat de Mercedes-krachtbron de laatste anderhalf jaar de beste is gebleken.

Mercedes heeft net als Ferrari, dat naar algemeen wordt aangenomen over de beste krachtbron na de Mercedes-V6 beschikt, nog zeven tokens over die het gedurende de rest van dit jaar kan inwisselen in ruil voor het maken van verbeteringen aan haar motor. In principe zou Mercedes haar dominantie daarmee de rest van het seizoen moeten kunnen vasthouden, maar Wolff weet dat dit niet gegarandeerd is.

“De enige manier voor ons om ons gerust te voelen, is door de tokens die we hebben zo effectief mogelijk te gebruiken”, verklaart hij in gesprek met Motorsport.com, waarbij hij benadrukt dat ‘het gebruiken van een token niet altijd per se performance oplevert’. “Dat is een vergissing die vaak wordt gemaakt, maar zo simpel ligt het echt niet”, stelt Wolff.

Hoewel Wolff verder niet in detail treedt, geeft hij aan dat het bij het doorontwikkelen van een motor steeds moeilijker wordt om dingen te vinden die echt winst opleveren. Hoe beter de krachtbron, hoe minder er immers verbeterd kan worden.

“In theorie gaat onze ontwikkelingscurve binnenkort afvlakken, terwijl die van de partijen met een ontwikkelingsachterstand scherper omhoog gaat”, illustreert Wolff dit, waarbij hij moet erkennen dat ‘de lijnen die dat aangeven elkaar op een gegeven moment natuurlijk raken’.

Volgens de Oostenrijker wordt er bij Mercedes ‘volle bak’ gewerkt om haar V6-turbokrachtbron te verbeteren, maar is men er op de motorafdeling in het Britse Brixworth nog niet uit hoeveel tokens het nog tijdens het seizoen wil gebruiken en hoeveel tijdens de winter. Wel worden er volgens Wolff ‘ambitieuze doelen gesteld’ voor alle knappe koppen bij zowel de motorafdeling in Brixworth als chassisafdeling op de fabriek in Brackley.

“De filosofie binnen ons team, die wordt uitgedragen door iedereen die je hier spreekt, ongeacht op welke afdeling je rondloopt, is er een van het najagen van perfectie en topkwaliteit. Iedereen hier streeft daar naar.”