Mercedes-teambaas Toto Wolff geeft aan geen enkel probleem te hebben met de verdedigende actie van Max Verstappen in de slotfase van de Grand Prix van Japan. Lewis Hamilton probeerde Verstappen in de voorlaatste ronde van de race in te halen, maar moest uitwijken om een crash te voorkomen.

Lewis Hamilton klaagde tijdens de race over de boordradio dat Verstappen van lijn veranderde tijdens het remmen voor de chicane. Na de race maakte hij echter kenbaar dat Verstappen eerlijk racete en zijn positie goed had verdedigd. Desondanks diende Mercedes wel een protest in bij de FIA, maar trok dat protest op aandringen van Lewis Hamilton ook al snel weer in.

Ook Toto Wolff maakte nog voor het indienen van het protest al kenbaar dat hij de verdedigende actie van Verstappen volgens de regels vond. Desondanks werd alsnog protest ingediend, al is dat volgens geruchten gedaan door Paddy Lowe en Ron Meadows, twee vooraanstaande figuren binnen het team van Mercedes. Toen Wolff en Hamilton over het protest werden ingelicht, eisten ze dan ook dat het meteen werd ingetrokken.

“Ik ben natuurlijk partijdig, dus mijn reactie zal je verbazen”, zei Wolff toen hij werd gevraagd naar zijn mening over het incident. “Ik hou van hard racen en hij (Verstappen, red.) is verfrissend. Hij verdedigt ontzettend hard. De reglementen zeggen echter iets anders. De reglementen zeggen dat je niet van lijn mag veranderen tijdens het remmen, maar tot dusver is dat nog niet bestraft. We moeten gewoon weten wat toegestaan is en wat niet. Vanuit mijn perspectief is hard racen oké.”

Horner
Volgens Motorsport.com werd Verstappen na de race wel toegesproken door Charlie Whiting en de stewards. Weliswaar niet omdat de Nederlander misschien bestraft zou worden, maar om een duidelijk plaatje te krijgen van wat er precies gebeurde.

Ook de teambaas van Red Bull Racing, Christian Horner, bestempelt de actie van Verstappen als ‘eerlijk’. “De voorste auto gaat daar natuurlijk altijd voor de binnenste lijn”, aldus Horner. “Ik vond het vastberaden, maar eerlijk. Ik had er geen enkel probleem mee. Naar mijn mening was het goed racen tussen de twee coureurs, en het zag eruit alsof Lewis er na de race geen enkel probleem mee had, en tegen hem zei dat hij het goed had gedaan.”