Mercedes-teambaas Toto Wolff denkt dat Ferrari in Monza ‘een stap terug heeft gezet’, maar verwacht toch dat het volgende weekend, in Singapore, één van de moeilijkste van het jaar wordt voor Mercedes.

“Ferrari heeft in mijn optiek een stap teruggezet in Monza, om welke reden dan ook”, vertelt Wolff in interview met Formula1.com. “Wijzelf presteerden erg solide, maar Ferrari presteerde niet op het niveau dat iedereen van ze had verwacht”, zegt Wolff.

Mercedes reed op het snelle Monza met een special aerodynamisch pakket rond, maar volgens Wolff ging het alsnog niet om een complete low-downforce configuratie. “Onze auto was ook nog erg sterk in alle verschillende soorten bochten, wat veelbelovend is met oog op de race in Singapore.”

Het Marina Bay Street Circuit aldaar kan namelijk niet meer verschillen met Monza, met motorvermogen dat er maar een kleine rol speelt en de nadruk op wegligging en downforce in de bochtige straten van Singapore. “Het is de afgelopen jaren nooit ons sterkste circuit geweest”, erkent Wolff.

Hoewel Mercedes er in 2014 en 2016 won – met Lewis Hamilton en Nico Rosberg – had het er in 2015 een rampweekend omdat het worstelde met de banden en afstelling. In 2014 en 2016 waren de overwinningen ook felbevochten. “We waren vorig jaar dan ook heel happy met de zege, nadat we het er in 2015 zo moeilijk hadden.”

Singapore wordt een tricky weekend voor Mercedes, verwacht Wolff.

“Ik geloof nog altijd dat er bepaalde circuiteigenschappen zijn die ervoor zorgen dat je auto wel of niet goed bij een bepaalde baan past”, haalt Wolff aan. “Dat zag je eerder dit jaar ook wel. Trage, bochtige banen passen beter bij Ferrari en Red Bull, terwijl wij het juist beter doen op snelle circuits met snelle bochten.”

“Ik geloof echter niet dat dit patroon niet te doorbreken is”, stelt Wolff strijdvaardig. “Hoe meer kilometers we met deze nieuwe auto’s maken, hoe beter we ze immers leren kennen. Dat gezegd hebbende, geloof ik wel nog altijd dat Singapore één van onze moeilijkste weekends van het jaar wordt.”

“Het zal in elk geval moeilijker worden dan Silverstone, Spa of Monza, maar we gaan natuurlijk proberen te achterhalen en begrijpen hoe we er toch zo succesvol mogelijk kunnen zijn”, aldus Wolff.