*

Wolff vreest Suzuka: ‘Het lijkt op Silverstone en daar waren we niet zo sterk’

Sjaak Willems

Sjaak Willems

2 oktober 2018 15:31

Wolff vreest Suzuka: ‘Het lijkt op Silverstone en daar waren we niet zo sterk’
Sutton Images

Iedereen bij Mercedes loopt op zijn tenen, benadrukt teambaas Toto Wolff maar weer eens. En hij is er met oog op de race in Japan dit weekend niet gerust op. “Suzuka zal een nieuwe uitdaging zijn voor ons. Het team, de auto en onze coureurs: we moeten alles uit de kast halen om de beste te zijn.”

Wolff roemt allereerst de focus van Lewis Hamilton sinds de zomerstop. “Lewis was deze week nog in Brackley en hij is hongerig, gefocust en enorm vastberaden om te slagen. Het is mooi om te zien met hoeveel inzet hij dit kampioenschap is ingegaan. En na de zomer heeft hij zelfs nog een tandje opgeschakeld.”

Toto de Filosoof
De Oostenrijkse teambaas weet zich in ieder geval gesterkt door zijn team. “De ware sterkte van een team manifesteert zich wanneer het individu bereid is zich op te offeren voor de groep”, filosofeert Wolff, verwijzend naar de teamorders van dit weekend. Een kwestie waar de mensen van Mercedes duidelijk mee in de maag zitten gezien alle loftuitingen van de afgelopen dagen aan het adres van Valtteri Bottas, die in Sotsji de zege aan Hamilton weggaf.

©Sutton Images.

“Hij was bereid zijn overwinning op te geven om de één-twee te beschermen en onze voorsprong in beide klassementen uit breiden. En hij zegt dat hij het morgen weer zou doen, wat veelzeggend is”, vindt Wolff. “Het was geen makkelijke beslissing om te nemen maar het was wel de juiste voor de stand. Ik denk dat iedereen bij ons dezelfde worsteling tussen hoofd en hart onderging, daar is helaas geen vuistregel of matrix voor.”

Lees ook: Race: Hamilton wint in Sotsji na teamorders Mercedes

‘Suzuka is een soort Silverstone’
“Uiteindelijk zijn we met een grotere voorsprong uit Sotsji vertrokken. Maar we weten dat dat niets betekent omdat ons gevecht met Ferrari nog lang niet voorbij is. We kunnen nergens zeker van zijn en we moeten de komende races volop in de aanval blijven. Het verschil met Ferrari is klein, dat zagen we ook aan Sebastians pace afgelopen zondag.”

En daar zit de vrees van Wolff voor Japan: “Suzuka is een baan die veel overeenkomsten heeft met Silverstone en daar waren we dit jaar niet zo sterk als voorgaande jaren.” De afgelopen vier jaar heerste Mercedes op zowel Silverstone als Suzuka maar de Britse Grand Prix wees dit jaar uit dat Ferrari op de zogenaamde power circuits niet meer onderdoet aan Mercedes. “Duidelijk is dat we naar Japan afreizen in de wetenschap dat alleen een topprestatie genoeg zal zijn voor de overwinning”, besluit Wolff.

 

Lees meer over

Mercedes Wolff