Tevredenheid bij Red Bull, chagrijn bij Mercedes: dat is de conclusie van de eerste dag van de wintertest op het winderige Bahrein International Circuit. Max Verstappen kroonde zich tot de kilometervreter van de dag en was bovendien het snelst. Kampioen Mercedes zag een kostbare testdag verloren gaan na twee sessies vol problemen.

Het werd vooraf al gezegd, het zijn slechts drie testdagen dus je moet hopen dat alles vanaf het begin soepel verloopt. En dat was precies waar het voor kampioen Mercedes faliekant verkeerd ging vandaag. Zoals altijd op een eerste dag van de wintertest stond het eerste uur in het teken van installatierondjes. Auto’s hebben vaak al hun shakedown gehad, behalve die van Mercedes.

Lees ook: Horner over de RB16B, Verstappens start en Red Bulls kansen: ‘Mercedes blijft dé favoriet’

En juist Valtteri Bottas kende een ochtend vol problemen. De Fin legde iets meer dan 5 kilometer af en kwam weer naar binnen. Er werd een probleem geconstateerd met de versnellingsbak waarna deze werd vervangen, Bottas kon uiteindelijk slechts een half uurtje rijden. “Er diende zich vanuit het niets een versnellingsbakprobleem aan”, aldus een knorrige teambaas Toto Wolff. “De oorzaak weten we nog niet, maar als het aanhoudt, worden het hier drie lange dagen.” Ook in de handen van Lewis Hamilton oogde de W12 nog lang niet zo potent als zijn voorganger.

Foto: Motorsport Images

Problemen waren er in mindere mate ook bij Ferrari en Haas. Ochtendcoureur Charles Leclerc moest na 48 rondjes zijn programma staken, zijn Ferrari viel vlak voor de lunch stil met een mechanisch probleem. Na de lunch kon Carlos Sainz de verloren tijd op de baan wel ruimschoots goedmaken. De Spanjaard kon 57 omlopen aan het totaal toevoegen. Mick Schumacher kende met een versnellingsbakwissel ook geen gelukkige ochtendsessie waarin de Duitser slechts 15 rondjes noteerde, zijn teamgenoot Nikita Mazepin maakte met 70 rondjes nog wel de nodige kilometers.

Lees ook: Wolff baalt: ‘Geen goede start, wordt krap om verloren tijd in te halen’

Qua productiviteit sprongen Max Verstappen en Esteban Ocon eruit, beidden slechtten ruim de grens van 100 rondjes (139 voor Verstappen, 129 voor Ocon)en de Nederlander tekende met een 1.30.674 voor de snelste ronde. De RB16B oogde in de ochtend nog wat nerveus, Verstappen spinde een keer maar dat bleek achteraf slechts een incident. In de middag kon de Red Bull-coureur bijna onafgebroken doorrijden.

En bij Red Bull men wat betrouwbaarheid betreft tevreden terugkijken op de dag, ook Alpha Tauri kende namelijk een prima dag. Het zusterteam verdeelde 111 over Pierre Gasly en Yuki Tsunoda.

De ranglijst (van F1.com):