Tom Coronel heeft een stroef WTCC-seizoen afgesloten met een lastig weekend in Qatar. De Nederlander had – niet voor de eerste keer dit jaar – pech, al is er ook goed nieuws te melden.

De snelheid was er in Qatar, op het Losail International Circuit, bij Coronel. De Chevrolet Cruze-coureur kwalificeerde zich als negende voor de eerste race, wat voor race twee – met een deels omgekeerde grid – de tweede startplek zou betekenen.

Het zag er dus goed uit voor Coronel, maar al voor de start van race één ging het mis. “Ik hoorde iets vreemds aan de auto. Ik wist niet wat, maar al meteen in de eerste bocht voelde ik dat ik doorgleed”, vertelt Coronel, die uiteindelijk naar de elfde plaats glibberde.

“Later bleek dat er door een olielek olie op mijn banden lekte”, legt hij uit. “Het maakte de auto heel moeilijk te besturen.” Het euvel viel te verhelpen, maar helaas niet op tijd om op de grid te staan voor race twee. Coronel moest daardoor vanuit de pits beginnen in plaats van vanaf P2.

In de race kwam Coronel, geholpen door een vroege safety car-fase, nog wel naar voren, naar P12. Daar finishte hij ook, pal voor zijn ROAL Motorsport-teamgenoot Tom Chilton. Hierdoor heeft ROAL het privateerskampioenschap gewonnen én een gratis inschrijving voor volgend jaar.

Dat laatste is goed nieuws voor Coronel, die graag in het WTCC verder wil, maar het budget en de deal om dat te doen nog rond moet krijgen. “Dit scheelt wat dat betreft dus alvast”, lacht mister WTCC, die dit jaar als dertiende in het WK is gefinisht maar het ‘zo niet wil afsluiten’.

“Dit is niet hoe ik mijn carrière wil beëindigen. Ik weet dat het beter kan en dat wil ik ook bewijzen. Ik ga binnenkort dus met mijn partners zitten. Ze zijn allemaal happy, dus het doel is nu om ervoor te zorgen dat ik in 2016 kan blijven racen. Ik ga ervoor zorgen dat het lukt.”

De eerste WTCC-race in Qatar werd overigens gewonnen door José María López, de kampioen van dit jaar. Yvan Muller, de nummer twee, won race twee. De Nederlandse Lada-coureur Nicky Catsburg pakte drie punten mee. Hij is in de eindstand als twaalfde geëindigd, één plek boven Coronel.