Eerst was er Nyck de Vries, daarna volgde Daniel Ricciardo en inmiddels is er Liam Lawson. Dit seizoen is Yuki Tsunoda al toe aan zijn derde teamgenoot bij AlphaTauri. Een stabiele werkomgeving kan het met de beste wil ter wereld niet genoemd worden. “Ik voel me nu nog meer verantwoordelijk voor het team”, reageert de Japanner, met zijn 1,59 meter de kleinste man op de grid.

Yuki Tsunoda is ondanks de problemen aan de andere kant van de AlphaTauri-garage bezig aan een sterk seizoen. Door het eerdere ontslag van de teleurstellend presterende Nyck de Vries, de handblessure van Daniel Ricciardo en de prille ontdekkingstocht van debutant Liam Lawson mist Tsunoda betrouwbaar referentiemateriaal, erkent hij.

“Ik zie het als een extra uitdaging”, stelt de 23-jarige Tsunoda in de paddock van Singapore. “Ik kijk nu vooral naar mezelf en niet meer naar de data van mijn teamgenoot. Wel let ik ook op wat andere coureurs en teams doen. Dat is iets waar ik van kan leren, ook de komende jaren. Het klopt, de afgelopen jaren had ik met dank aan Pierre Gasly goed referentiemateriaal en kon ik goed zien waar ik tekortkwam. Inmiddels kijk ik meer naar mezelf, het is de volgende stap die ik heb gezet in mijn ontwikkeling als coureur.”

Lees ook: Tsunoda spreekt zich uit over mogelijke promotie naar Red Bull

Overigens staat AlphaTauri wel laatste in het constructeurskampioenschap met slechts drie punten, alle drie behaald door Tsunoda. De kopman van Red Bulls satellietteam hoopt dat het meegebrachte updatepakket in Singapore op korte termijn enig effect zal sorteren, bij voorkeur morgen al. “Hopelijk brengen deze upgrades ons terug naar de middenmoot. Als de auto beter is, zal dat ook voor hernieuwd vertrouwen zorgen binnen het team.”

Tsunoda, bezig aan zijn derde seizoen bij AlphaTauri, heeft een aflopend contract. Zijn naam wordt al langer genoemd als opvolger van Sergio Pérez bij Red Bull. De Mexicaan heeft weliswaar een doorlopend contract, maar zijn positie staat al langer ter discussie.

Lees hier alles over de GP van Singapore met o.a. het complete tijdschema


De speciale Dutch Grand Prix editie van FORMULE 1 Magazine vind je nu in de winkel of in je brievenbus! Bestellen kan ook online en dan heb je jouw exemplaar, met gratis bezorging in heel Nederland, nog voor de Grand Prix binnen! In deze editie vind je alles wat je nodig hebt voor de race op Zandvoort, van mooie interviews tot achtergronden en nuttige informatie. Zoals:

  • Exclusief! Max Verstappen over de toekomst, records, zijn raceteam en winnen
  • Rob Kamphues brengt een ode aan zijn jeugdheld Jan Lammers
  • Mister Zandvoort, Piet Keur: ‘Na de GP droeg iedereen op school een F1-teamjas’
  • Overzichtelijke plattegrond en servicemap met het complete tijdschema
  • Fotoreportage: Peter van Egmond over zijn jaren op Zandvoort
  • Column Nelson Valkenburg
  • En verder alles wat je moet weten over de Dutch Grand Prix 2023!