Voormalig Formule 1-coureur Alessandro Zanardi heeft op de Paralympische Spelen in Londen zijn tweede gouden medaille gewonnen.

Was Zanardi woensdag op zijn handbike al de beste in de tijdrit van de H4-klasse, op vrijdag won hij ook de wegwedstrijd. De 45-jarige Italiaan kwam na 68 kilometer als eerste over de streep. Hij toonde zich na afloop zeer trots.

“Om de wedstrijd in de sprint te winnen is gewoon geweldig”, jubelt de tweevoudig CART-kampioen na afloop. “Het bewijst dat ik een zeer complete renner ben, ook zonder benen. Ik weet van mezelf dat ik goed kan sprinten en dus was het zaak om tijdens de wedstrijd energie te sparen. Het pakte allemaal goed uit.”

“Dit was overigens niet de tactiek die ik op voorhand bedacht had. Ik wilde al eerder wegrijden, maar de tegenstanders bleken sterker dan gedacht. Ik moest dus iets anders bedenken. Ik heb de klimmetjes gebruikt als rustpunten, om de concurrenten in de afdaling weer bij te halen. Zo heb ik krachten kunnen sparen. Het was een zware race. Al met al had het net zo goed anders af kunnen lopen”, aldus Zanardi.

Morgen komt de tweevoudig Paralympisch kampioen opnieuw in actie. Hij maakt dan deel uit van de Italiaanse estafetteploeg.