De eerste twee wintertests zijn rampzalig verlopen voor Marussia, waardoor teambaas John Booth zich ernstig zorgen maakt nu de eerste race van het jaar steeds dichterbij komt.

Op de eerste dag van de Bahrein-test van vorige week kwam Marussia tot slechts drie rondjes en moest coureur van dienst Jules Bianchi vooral werkloos toekijken terwijl er aan zijn auto werd gewerkt. Op zich niet ongewoon tijdens een wintertest, al diende er bij Marussia een opmerkelijk probleem verholpen te worden: “We hadden last van een computervirus”, vertelt teambaas John Booth aan Autosport.

“Dat was de eerste ramp waar we vorige week mee te maken kregen”, verzucht hij. “Het Trojan-virus had zich via een achterdeurtje in onze systemen gewerkt. We zijn vrijwel de hele dag bezig geweest het weg te krijgen, hetgeen de toon zette voor de rest van de test.”

Ook tijdens de drie volgende dagen reed Marussia immers niet veel: “Op donderdag ging het nog wel, met zeventien rondjes”, blikt Booth terug. “We liepen uiteraard wel tegen enige problemen aan, maar die waren te overkomen. Helaas viel de complete vrijdag daarna in het water, want de motor ging gelijk aan het begin stuk en het kostte ons de hele dag om die te vervangen.”

“Op zaterdag, de slotdag, staken er vervolgens allerlei kleine problemen de kop op, hetgeen erg tijdrovend was omdat de nieuwe auto’s zo ingewikkeld zijn om te repareren.”

Aangezien de eerdere wintertest in Jerez ook al rampzalig verliep voor Marussia, dat over de twee tests in totaal slechts 59 ronden heeft afgelegd, maakt teambaas Booth zich ernstig zorgen of zijn team haar MR03-bolide wel kan klaarstomen voor de eerste race. “Ik zou liegen als ik zou zeggen dat ik me niet druk maakte”, geeft hij toe.

“Ik heb natuurlijk hoop, maar er is een verschil tussen denken dat je problemen kunt oplossen en het ook daadwerkelijk doen”, weet hij. “Daarnaast hebben we – ondanks dat de coureurs zeggen dat de MR03 op zich prima aanvoelt – nog helemaal niks aan de afstelling van de auto kunnen doen, en we hebben nog maar een paar dagen te gaan voor de voor ons zo belangrijke laatste testweek begint.”