De internationale autosportfederatie FIA heeft eens te meer bevestigd dat de vleugels van Mercedes legaal zijn. Dit na verzoeken van Red Bull en Lotus om de legaliteit nogmaals onder de loep te nemen.

 

Er is op donderdag veel over gesproken geweest door de FIA en de verschillende teams, meldt Autosport.com. De FIA is daarbij echter niet van mening veranderd en dus kan de Mercedes in Maleisië in ongewijzigde configuratie van start gaan.

 

Bij activatie van DRS wordt ook de luchtstroom naar de voorvleugel beïnvloed. Volgens concurrenten is dat niet toegestaan, omdat coureurs geen aerodynamische onderdelen mogen bedienen. De FIA verklaart de Mercedes legaal omdat het een passief systeem betreft. Er zijn geen extra handelingen nodig om het te laten werken. De regels verbieden dan ook een dergelijk systeem niet.

 

Racedirecteur Charlie Whiting lichtte het standpunt van de FIA in Australië al toe: “Het is een volledig passief systeem. Er zitten geen bewegende onderdelen in, het is niet van invloed op de wielophanging of de stuurinrichting van de auto. Daarom is er voor ons geen reden dit systeem te verbieden.”

 

Voorlopig lijken Red Bull en Lotus hier dus genoegen mee te moeten nemen. Voor hen zit er niks anders op dan ofwel een officieel protest indienen, ofwel de uitspraak accepteren en zelf met een soortgelijk systeem op de proppen komen.