Het is nog niet zeker dat Fernando Alonso mag starten in de Grand Prix van Australië. Volgens Ron Dennis moeten de artsen daar nog groen licht voor geven.

Tijdens een inderhaast belegde persconferentie in Barcelona probeerde McLaren-CEO Ron Dennis opheldering te geven over de crash van Fernando Alonso, afgelopen zondag tijdens de laatste testdag. De Spanjaard bracht drie dagen door in het ziekenhuis en komt deze week niet meer in actie. Over de toedracht van het ongeluk en de toestand van Alonso is nog altijd weinig bekend, en Dennis’ persconferentie veranderde daar weinig aan.

Na vijf dagen van wilde speculaties achtte McLaren vandaag het moment rijp om meer duidelijkheid te verschaffen over het raadselachtige ongeval. Dat lukte echter niet helemaal, want Dennis sprak zichzelf in het motorhome van McLaren meermaals tegen.

“Fernando heeft geen verwondingen, geen hersenschudding en hij is niet buiten kennis geweest. Hij heeft ook geen elektrische schok gehad, zoals ik ergens heb gehoord”, stelde Dennis. “Hij mankeert lichamelijk helemaal niets, is fit en wil heel graag weer rijden.”

Desondanks heeft een monteur van McLaren tegen de pers gelekt dat het team direct na de crash geen contact met Alonso kon krijgen. “Hij was bewusteloos, maar echt maar heel even”, gaf Dennis toe toen hij daarmee geconfronteerd werd. “Meer dan een paar seconden zullen het niet zijn geweest.” Ook meldde hij dat Alonso last heeft van een tijdelijke vorm van post-traumatisch  geheugenverlies, waardoor hij zich niets meer van het voorval kan herinneren.

Dennis ontkent dus dat Alonso een hersenschudding heeft, terwijl de medische staf op het circuit zondag al vrij snel meldde dat dit wél het geval was. Ook de aanhoudende berichten van McLaren dat er ‘helemaal niets aan de hand was’ en dat de crash van Alonso een ‘volledig normale situatie’ was, hebben voor veel vragen gezorgd. Ron Dennis stelde dat hij geen enkele reden ziet waarom de Spanjaard niet aan de start zou kunnen staan tijdens de Grand Prix van Australië, maar gaf ook toe dat een beslissing daarover genomen moet worden door de artsen die Alonso’s herstel in de gaten houden.