Force India-teambaas Vijay Mallya heeft benadrukt dat hij niet vanwege ‘commerciële belangen’ voor Sergio Pérez heeft gekozen, ook al neemt de Mexicaan naar verluidt vijftien miljoen euro mee.

Pérez werd donderdag aangekondigd als de nieuwe teamgenoot van Nico Hülkenberg bij Force India. De aanstelling van Pérez – voor wie bij McLaren geen plaats meer was – zat er al enige tijd aan te komen, wat deels komt omdat hij behalve zijn ervaring en potentieel volgens mediaberichten ook flink wat sponsorgeld meeneemt.

In gesprek met Autosport beklemtoont Mallya echter dat geld geen rol heeft gespeeld in zijn keuze om Pérez de voorkeur te geven boven Paul di Resta en Adrian Sutil, Force India’s coureurs van 2013. “Het is niet mijn filosofie om omwille van geld de kwaliteit van mijn rijdersduo te verlagen, en dat heb ik nu ook niet gedaan”, stelt hij.

“We hadden met Paul en Adrian verder kunnen gaan, want dat zijn twee coureurs zijn die we goed kennen en waarvan we weten wat we aan ze hebben. In mijn overleg met andere teamleden kwam echter naar voren dat het nieuwe reglement een goede gelegenheid biedt om voor een hongerig, gedreven rijdersduo te gaan, en Sergio past binnen dat plaatje want hij heeft lef en is ambitieus.”

“Natuurlijk is het zo dat de Zuid-Europese markt – die eerder gesloten voor ons was – nu wel eens kansen kan bieden voor ons team, maar ik geloof niet in het kiezen voor betalende coureurs. We hebben in het verleden geregeld de kans gehad om voor coureurs te gaan die veel geld meenemen, maar hebben dat toen niet gedaan en geld heeft ook nu geen rol gespeeld”, herhaalt Mallya.

De teambaas gelooft verder dat Force India met Hülkenberg en Pérez voor 2014 haar beste rijdersduo ooit heeft: “Absoluut. Ik denk dat Nico en Sergio een geweldige combinatie kunnen vormen. Het is een enorm spannend koppel. Ik heb Sergio al op het oog sinds hij voor Sauber reed, terwijl Nico altijd onder mijn aandacht is gebleven en ik hem begin 2013 al vertelde hem graag terug te willen.”

Di Resta & Sutil
Voor de vertrekkende Sutil en Di Resta heeft Mallya tot slot woorden van dank. “Ik heb niks tegen ze. Ze zijn goede vrienden van me en ik hoop dat dat ook zo blijft. Het was gewoon tijd voor iets nieuws.”

Voor Di Resta – die Force India op zijn beurt dankbaar is voor de vier jaar die hij er als test- en racecoureur heeft doorgebracht – ziet het er naar uit dat zijn tijd in de Formule 1 er op zit. De Schot lijkt zich nu op een overstap naar de DTM of Indycars te bezinnen. Sutil heeft daarentegen nog wel kans op een langer verblijf in de Formule 1: hij is een kanshebber voor een zitje bij Sauber.