Toro Rosso probeerde een agressieve strategie uit in de kwalificatie voor de Europese GP, maar het bracht niet het gewenste coureurs. Het team bezet morgen de negende startrij.

Om banden te sparen voor de race wilde Toro Rosso de coureurs slechts één keer per sessie naar buiten sturen. Jaime Alguersuari bespaarde nog veel meer banden door in Q1 al uitgeschakeld te raken.

“Ik had veel last van verkeer in mijn eerste snelle ronde”, verklaart de Spanjaard. “Ik probeerde nog een snelle ronde te doen, maar de banden zijn de eerste ronde altijd het beste. Ik had nu veel last van overstuur. Het hielp ook niet dat ik de tweede vrije training heb gemist. Daardoor miste ik kennis over de banden.”

Sébastien Buemi kwam wel redelijk soepel door Q1, maar eindigde onderaan in het tweede deel van de kwalificatie. “Mijn ronde in de eerste sessie was erg goed”, zegt hij. “In Q2 wachtten we lang en net op het moment dat we naar buiten wilden, werd de sessie stilgelegd.”

“Uiteindelijk verloor ik wat tijd in de laatste sector. Als ik twee tienden sneller was geweest, had dat vier plaatsen gescheeld. Ik ben teleurgesteld, maar kijk uit naar de race. Hopelijk hebben we dan profijt van de verse banden die we nog hebben.”