Fernando Alonso heeft overwogen eind 2017 een punt achter zijn Formule 1-loopbaan te zetten om zich volledig te richten op het winnen van de triple crown.

Dat geeft hij toe in interview met F1 Racing. “Ik heb erover gedacht met de Formule 1 te stoppen en in een andere klasse te gaan racen”, zegt hij. “Nadat ik vorig jaar de Indy 500 had gedaan, dacht ik er rond de Formule 1-weekends in Oostenrijk en Engeland over na het seizoen in een ander kampioenschap aan de slag te gaan om me volledig op de triple crown te richten en Indy en Le Mans te doen. Dat leek me toen misschien wel het beste.”

Alonso hoopt op een beter jaar met McLaren, dat in 2017 maar 30 punten scoorde en slechts negende in het WK werd.

Alonso was echter toch van mening dat de timing niet juist was – en wilde de Formule 1 niet verlaten na een reeks qua resultaat mindere jaren. “Ik wist dat ik er de rest van mijn leven spijt van zou hebben gehad. Ik zou de rest van mijn autosportloopbaan bovendien met een vieze nasmaak hebben rondgelopen. Ik wil daarom ook nog echt succes hebben met McLaren.”

Alonso tekende in oktober van 2017 daarom bij voor 2018. McLaren is daarbij van Honda- naar Renault-motoren overgestapt en hoewel de wintertests niet probleemloos zijn verlopen voor het team, heeft tweevoudig wereldkampioen Alonso er vertrouwen in. “Ik denk dat dit voor ons het jaar van de grote ommekeer is. Daar ben ik vrij zeker van”, stelt hij.

Alonso hoopt dat McLaren weer een ‘normaal’ seizoen kan hebben, na drie lastige jaren met Honda. “Dat betekent dat we gewoon naar elke Grand Prix kunnen afreizen en ons op een training of kwalificatie kunnen voorbereiden in de veronderstelling dat we bij de top vijf zitten, en in de race het podium kunnen halen als we ons werk goed doen.”

Behalve dat hij in 2018 voor McLaren racet, blijft Alonso op de triple crown jagen door voor Toyota mee te doen aan het WEC-seizoen en de 24 Uur van Le Mans. De Indy 500 laat hij dit jaar schieten, maar wil hij later wel nogmaals proberen. De triple crown is de officieuze ereprijs voor wie de Grand Prix van Monaco wint (wat Alonso al tweemaal is gelukt), de 24 Uur van Le Mans en Indy 500.

Alonso stapt in 2018 bij Toyota in voor het WEC-seizoen, waar de 24 Uur van Le Mans deel van uitmaakt.