Alpine-CEO Laurent Rossi verwacht dat volgend jaar zowel Fernando Alonso als reservecoureur Oscar Piastri op de Formule 1-grid van 2023 staan. Met Esteban Ocon als enige zekere factor is het nog maar de vraag wie van de twee dan bij Alpine zal rijden.

Piastri schoot als een raket door de juniorklassen heen. De Australische coureur won de Eurocup Formule Renault, om vervolgens ook kampioen te worden in de Formule 3 en de Formule 2. Een overstap naar de Formule 1 leek een logisch vervolg voor de veelbelovende Piastri, maar een gebrek aan zitjes op de grid stak daar een stokje voor.

Nu is Piastri actief als reservecoureur bij Alpine, maar als het aan Alpine-CEO Laurent Rossi ligt zien we hem volgend jaar fulltime op de grid. “Ik denk het”, houdt Rossi zich op de vlakte, gevraagd of hij zowel Piastri als Fernando Alonso op de grid te zien.

Lees ook: Alpine-teambaas weet zeker: ‘Piastri rijdt in 2023 in Formule 1’

Dat zou betekenen dat een van de twee coureurs zijn heil ergens anders moet vinden, aangezien Esteban Ocon een contract tot en met 2024 heeft. Alonso’s contract loopt eind dit jaar af, maar heeft er geen geheim van gemaakt dat hij langer door wil gaan.

Uitlenen een optie voor Piastri

Een optie die de laatste tijd veel genoemd wordt, is het uitlenen van Piastri aan een ander Formule 1-team. Hij wordt daarbij gelinkt aan Williams, waar hij dan het zitje van Nicholas Latifi zou overnemen. “Ik sta ervoor open om Oscar uit te lenen aan een team, zolang ik hem maar terugkrijg”, geeft Rossi aan. “Wij hebben zwaar geïnvesteerd in Oscar”, noemt de Fransman direct een reden dat ze hem niet zomaar definitief zullen laten vertrekken. “We geloven in hem, daarom is hij onze reservecoureur.”

Lees ook: Alonso kan tot na zomerstop wachten op contractonderhandelingen

“Hij is een veelbelovend talent”, vervolgt Rossi. “En dat talent zouden we graag in ons team zien.” Een uitlening zou volgens hem een ‘goed scenario’ zijn voor Piastri. “Veel andere coureurs zijn bij andere teams begonnen, daar leren ze de fijne kneepjes van het vak”, aldus de Alpine-CEO.