Twee weken en ruim twintigduizend vliegkilometers verder na het Singaporese nummer, is de Formule 1-gemeenschap neergestreken in Maleisië. Sinds 1999 een vaste halte op de kalender en destijds het eerste echt tropische uitstapje. Niet erg populair bij Europese fans, maar waarom eigenlijk niet?

In Maleisië volgen ze de laatste jaren met argusogen het succes van de ‘buurman’, ruim 350 kilometer verderop. De nachtrace in stadstaat Singapore is sinds de introductie een hit. Hotels zitten vol, het bijprogramma is steevast indrukwekkend en de metropool swingt 96 uur lang tot diep in de nacht. Maar: er hangt ook een stevig prijskaartje aan.

De Singaporese GP is voor de gemiddelde fan een erg prijzige. En niet alleen door de idiote hotel- en entreetarieven die er worden gehanteerd. Toegegeven, de race op het stratencircuit is een spectaculaire. Je hoeft je ook geen seconde te vervelen: alle faciliteiten die de metropool zo aantrekkelijk maken, zijn op loopafstand. Op elke hoek zitten eetstalletjes (zelfs met Michelin-ster) en winkels.

Bij de Maleisische GP ligt dat iets anders. Het Sepang Circuit ligt op een uur rijden van Kuala Lumpurs centrum, direct naast de internationale  luchthaven. En in de directe omgeving is helemaal niets te doen, tenzij je ervan houdt naar aankomende en vertrekkende vliegtuigen te kijken.

Op dat punt wint Singapore glansrijk. Maar de ene sauna is de andere niet. Voor wie geen haast heeft, over een minder groot budget beschikt en van betaalbare luxe houdt (voor 75 euro per nacht slaapt u in de stad in een vijfsterrenhotel, inclusief ontbijt), is Maleisië een meer dan aanvaardbaar alternatief.

De mensen zijn er vriendelijk en behulpzaam, het is een uur korter vliegen, bij geen enkele andere GP zijn entreekaarten goedkoper (al vanaf 10 euro) en de trein brengt u vanaf KL Sentral drie dagen lang voor 40 euro binnen het uur naar het circuit. Daarnaast zijn in de stad de bars in het uitgaansgebied helemaal toegesneden op de (bierdrinkende) buitenlandse fan. Tegen erg aantrekkelijke prijzen, inclusief luide popmuziek… En wat het aanbod van winkels betreft doet Kuala Lumpur absoluut niet onder voor Singapore.

Zo maar een tip. Doe er in 2017 uw voordeel mee.


Mocht u een reisje naar Maleisië willen boeken, bekijk dan hier de voorlopige kalender voor het komende seizoen.