Zelfs Jos Verstappen kon zich gisteren niet herinneren ooit zoveel Nederlandse fans bij de Belgische GP te hebben gezien als dit jaar. “Ongelofelijk, wat Max teweeg heeft gebracht.” De schattingen over het aantal Nederlanders variëren van 20.000 tot 50.000.

Vanochtend om half 7 stonden er al lange rijen bezoekers te wachten voor de (nog dichte) toegangspoorten. Na de tweede plek in de kwalificatie van Verstappen verkocht de organisatie sinds gisteravond nog eens 9000 extra kaarten. Volgens de chauffeur van de shuttlebus die de pers naar het mediacentrum vervoert, gaat het bezoekersaantal vandaag over de 100.000 heen. Had hij op de radio gehoord. ‘Merci Max’, glunderde hij.

Op weg naar het circuit zag ik vanochtend vroeg bijna alleen maar gele kentekenplaten, schuifelend naar Spa. In Francorchamps trok een lang lint van oranje tijdig naar de baan. Opvallend: veel ouders met kinderen. Bij de hoofdingang stond een lieftallige dame met een stuk karton, waarop stond: Max, stop alsjeblieft. Waarschijnlijk zat de tiener toen al hoog en breed in Red Bulls motorhome. Maar het symboliseert de totale gekte die heeft toegeslagen, sinds Verstappens historische overwinning in Barcelona.

Wat zou er, zo vroeg ik me tijdens een typisch Brits ontbijt bij McLaren af, gebeuren als Nederland weer een Grand Prix zou gaan organiseren? In Zandvoort liet de lokale politiek er onlangs al een proefballon over op, in Assen lijkt er eveneens belangstelling voor zo’n klus te zijn. In Azerbeidzjan stelde ik Formule 1’s huisarchitect Hermann Tilke zondagochtend – net wakker na een volgens hem lange en gezellige nacht – de vraag of Nederland er rijp voor zou zijn. Natuurlijk, verzekerde hij.

Een buitenlandse collega van mij sprak Tilke gisteren in Spa. Het thema ‘Nederlandse GP’ was terloops aan de orde gekomen. Specifieker: het TT Circuit in Assen. Volgens Tilke zou, zo vertelde mijn collega, het circuit op de Drentse hei met wat aanpassingen geschikt kunnen zijn voor Formule 1. Dan vraag je je af: zouden TT-voorzitter Arjan Bos cum suis stiekem al lijntjes naar Ecclestone hebben uitgegooid? Nu de Britse commercieel ringmeester in Spa met eigen ogen de Hollandse invasie heeft kunnen bewonderen, lijkt een Nederlandse GP misschien toch niet zo ver weg als we denken…

Wie durft?