Oud-wereldkampioen Mario Andretti en Lotus-testcoureur Jérôme d’Ambrosio hebben gisteren de eerste kilometers gemaakt op het Circuit of the Americas in Austin en zijn zeer positief over de baan.

Andretti reed tijdens de openingsceremonie van het circuit met zijn oude Lotus 79 – waarmee hij in 1978 de wereldtitel behaalde – terwijl d’Ambrosio een in het goud en zwart van Lotus F1 overgespoten Renault R30 uit 2010 over de omloop stuurde.

Met de eerste kennismaking achter de rug, tonen Andretti en d’Ambrosio zich allebei zeer positief over het circuit. “Het is een fenomenale baan”, stelt Andretti zelfs. “Deze baan heeft alles wat je van een circuit verlangt en je kunt duidelijk zien dat er goed over is nagedacht.”

“Er zijn een aantal nauwe bochten, maar er zijn er ook meer dan genoeg waar veel ruimte is om in te halen. De baan is in verschillende remzones namelijk erg breed, waardoor er plek is om een inhaalactie te proberen.”

“De aanwezige ruimte zorgt er ook voor dat je echt op zoek gaat naar de limiet, terwijl je gelijktijdig genoeg uitloopruimte hebt als je in de fout gaat. Dat gaat er denk ik voor zorgen dat we veel actie te zien krijgen, wat natuurlijk ook de bedoeling is”, weet Andretti, die door een motorprobleem met de Renault R30 helaas niet meer de kans kreeg om – zoals wel gepland was – ook met die bolide te rijden.

D’Ambrosio had de R30 even daarvoor echter wel de sporen gegeven, en hij is zeer te spreken over het circuit in de Texaanse hoofdstad. “Het circuit heeft een erg vermakelijke lay-out, met een aantal plekken waar je goed kunt inhalen en een paar lange, snelle ‘S’-bochten die aan Becketts op Silverstone doen denken en heerlijk zijn om te nemen.”

“De eerste bocht is ook erg speciaal, dus het wordt interessant om te zien wat zich daar bij de start van de race allemaal gaat afspelen als iedereen met elkaar in gevecht is”, voorspelt de Belg.

“Voor coureurs is het dus een erg leuke baan, terwijl het voor de fans volgens mij geweldig wordt om vanaf de tribunes toe te kijken, want deze zijn op precies de juiste plaatsen neergezet om veel actie te kunnen zien.”

“Austin zelf is bovendien ook een geweldige stad”, vervolgt d’Ambrosio. “De sfeer is fantastisch en ik weet zeker dat de hele stad tot leven komt als de Formule 1 er is voor de Grand Prix, waardoor het vast een heel bijzonder evenement wordt.”