Mario Andretti zal komende zondag tijdens de officiële opening van het Circuit of the Americas de eerste rondjes op de baan rijden in een Renault R30 uit 2010 en de baan in Texas zo inwijden.

Andretti reed van 1968 tot en met 1982 – met een onderbreking in 1973 – in de Formule 1 en wist in die periode tot twaalf overwinningen en één wereldkampioenschap (in 1978) te komen in 128 races tijd.

De nu 72-jarige Amerikaan – die ook grote successen heeft geboekt in de IndyCars en endurance-racerij – is tegenwoordig zakenman en fungeert daarnaast als ambassadeur voor het Circuit of the Americas in Austin, waardoor hij dus de aangewezen man is om de Renault R30 als eerste de sporen te geven.

De R30, die tegenwoordig als demonstratie auto wordt gebruikt door Renaults opvolger Lotus, is tegenwoordig overigens uitgevoerd in het zwart en goud van het hedendaagse Lotus, wat toepasselijk genoeg ook de kleurstelling is waarmee Andretti eind jaren ’70 bij het originele Lotus successen boekte.

Behalve Andretti gaat ook Lotus-testrijder Jérôme d’Ambrosio komende zondag een demonstratie run doen op het Circuit of the Americas, terwijk ook acteur en gentleman driver Patrick Dempsey de bolide mag besturen.