Het is wellicht niet alleszeggend, maar de snelste tijd van Pastor Maldonado baart de op zijn minst opzien. De Venezolaan klopt Kimi Räikkönen die het grootste deel van de dag de lijst aanvoerde. Beiden zijn sneller dan de poleposition-tijd van vorig jaar.

Ondanks dat het al de tweede wintertest van het seizoen is, blijven er maar weinig team verschoond van problemen. Zo zorgt Pastor Maldonado in de vroege ochtend twee keer voor een rode vlag op het moment dat de Lotus stilvalt. Het team krijgt de bolide echter beide keren eenvoudig weer aan de praat, waardoor de Venezolaan nooit lang stil hoeft te zitten. Lotus komt de problemen met de snelste tijd aan het eind van de dag aardig te boven.

Hetzelfde kan niet worden gezegd van Lewis Hamilton. De wereldkampioen geeft er na elf ronden op eigen aangeven de brui aan. Hamilton is niet fit en laat zich vervangen door Pascal Wehrlein. De Duitser begon de dag echter op uitleenbasis bij Force India. De Indiase renstal besloot daarop Sergio Pérez een dag eerder uit zijn winterslaap te doen ontwaken. De Mexicaan is direct snel, maar representatief is het niet. Force India rijdt immers met de VJM07 van 2014.

Niet veel later strijkt het pechduiveltje neer bij McLaren. Een probleem met het Energy Recovery System speelt het team parten. Vervanging van één van de componenten is noodzakelijk, maar omdat dit onderdeel niet voor zaterdag in Barcelona kan zijn is het hoogst onzeker of Fernando Alonso op vrijdag veel aan rijden toe kan komen. Jenson Button is na een veelbelovende start op donderdag sowieso snel klaar.

Spektakel wordt onbedoeld verzorgd door Sauber-coureur Felipe Nasr en Williams-coureur Susie Wolff. De twee komen met elkaar in aanraking, waarna Nasr hard in de banden belandt. Beide rijders blijven ongedeerd, maar met name de Sauber is zwaar beschadigd. Het tweetal behoort op dat moment al tot de meest productieve deelnemers van de dag, maar de teams slagen erin om de bolides tegen het eind van de dag weer op de baan te krijgen.

Qua rondenaantallen doet iedereen echter onder voor de combinatie Max Verstappen/Toro Rosso. De Nederlander staat weliswaar lange tijd binnen aan het begin van de middag, maar uiteindelijk rijgt hij de ronden aaneen. Verstappen kan echter nimmer de middenmoot ontstijgen.

Dat lukt het grote broertje Red Bull na opstartproblemen in de ochtend wel. Daniel Ricciardo is één van de drie coureurs die een tijd van 1.25 op de klokken weet te brengen. Daarmee wordt de top drie bezet door drie verschillende motoren.

Morgen zou Nico Rosberg het stuur van de Mercedes ter hand nemen, maar in de loop van donderdag kwamen berichten naar buiten dat de Duitser last zou hebben van een onsteking aan de nekzenuwen. Alleen rust zou herstel garanderen en dus kan het zomaar zijn dat Mercedes met een personeelstekort zit.

 

Positie Coureur Team Rondetijd Ronden
1 Pastor Maldonado  Lotus 1.25.011  69 
2 Kimi Räikkönen  Ferrari  1.25.167  74 
3 Daniel Ricciardo  Red Bull  1.25.547  59 
4 Sergio Pérez  Force India  1.26.636  34 
5 Felipe Nasr  Sauber  1.27.307  79 
6 Max Verstappen  Toro Rosso  1.27.900  93 
7 Jenson Button  McLaren  1.28.182  21 
8 Pascal Wehrlein Force India  1.28.329  32  
9 Pascal Wehrlein  Mercedes  1.28.489  48 
10 Susie Wolff Williams 1.29.400 86
11 Lewis Hamilton Mercedes  1.30.429  11