De term ‘wintertests’ doet geen warm weer vermoeden, maar zo bar als woensdag wordt het meestal niet: sneeuw- en regenbuien verpestten de derde dag van de eerste testweek in Barcelona.

Slechts vijf coureurs – Fernando Alonso, Daniel Ricciardo, Marcus Ericsson, Robert Kubica en Brendon Hartley – waagden zich op het circuit. De meesten hielden het bij één of meerdere installatieronden. Alleen Alonso reed uiteindelijk, om kwart voor zes, twee getimede ronden. Voor de liefhebbers: zijn beste tijd was een 2:18,545.

Het was veelzeggend voor de omstandigheden op het Circuit de Catalunya. ’s Morgens vroeg was al duidelijk dat het waarschijnlijk geen productieve testdag zou gaan worden. Het sneeuwde flink op het Spaanse circuit. Het begin van de sessie werd uitgesteld. Pas om twaalf uur, toen het gestopt was met sneeuwen, gingen de lichten op groen.

Alonso was de enige coureur die een rondetijd neerzette.

Alonso was om half twee de eerste coureur die zich op het parcours waagde. Daarna ging het weer regenen, wat de baancondities er niet beter op maakte. Ricciardo’s proefronde eindigde in de grindbak – hij kon er op eigen kracht weer uit komen.

Van tevoren werd er geopperd dat het wellicht mogelijk zou zijn om de hele testdag af te blazen en naar maandag te verplaatsen. Dat kwam niets van terecht. Volgens Autosport gingen meerdere teams niet akkoord met uitstel, terwijl voor zo’n besluit unanimiteit nodig zou zijn.

Ook tijdens de eerste twee testdagen zat het weer niet mee. Ricciardo reed maandag de snelste tijd en Sebastian Vettel stuurde zijn Ferrari op dinsdag naar de eerste plek op de tijdenlijst, maar het is onduidelijk wat dat zegt over de krachtsverhoudingen. Door de uitzonderlijk koude weersomstandigheden kunnen de coureurs hun nieuwe bolides nog niet tot het uiterste drijven.