John Booth heeft nog één race te gaan als teambaas van Manor. Daarna verlaat hij het team, dat hij nota bene zelf heeft opgericht. De Brit staat echter open voor een andere rol in de Formule 1, vertelt hij.

Booth en racing director Graeme Lowdon vertrekken bij Manor na vermeende onenigheid met eigenaar Stephen Fitzpatrick. Fitzpatrick is sinds maart van dit jaar eigenaar van Manor, nadat de formatie door zijn investering na een faillissement een verrassende en zeer late doorstart kon maken. Voor Booth hoeft het einde van zijn tijd aan het hoofd van het Manor-team echter niet zijn einde in de Formule 1 te betekenen, vertelt hij aan Autosport. “Dat is niet noodzakelijk zo. Ik heb op het moment nog geen plannen, maar je weet het nooit en ik sluit een terugkeer in deze sport niet uit.”

Toen er in de winter van 2014 op 2015 vanwege alle financiële problemen drie maanden lang niets gebeurde bij Manor, heeft Booth al even kunnen ervaren hoe het is om met pensioen te zijn en dat is hem niet goed bevallen. “En dat terwijl ik altijd juist vroeg met pensioen wilde.” De Engelsman vond het in het begin ook wel lekker, maar miste de uitdaging al snel. Ook nu denkt hij dus niet lang van zijn vrije tijd te zullen genieten en zal zijn ‘pensioen’ vermoedelijk niet lang duren, zo suggereert hij.

De inmiddels zestigjarige Booth is een autosportman in hart en nieren. In de jaren zeventig en tachtig was hij zelf coureur, waarna hij in 1990 Manor Motorsport oprichtte. Het team kwam uit in de Formule Renault en Formule 3 en bracht talenten voort als Kimi Räikkönen en Lewis Hamilton. In 2010 bracht hij het team, samen met Lowdon, naar de Formule 1. Dat gebeurde eerst onder de naam Virgin Racing en daarna, sinds 2012, als Marussia, zoals het team ondanks dat het doorgaans als Manor wordt aangeduid officieel nog altijd heet. De voormalige McLaren-man Dave Ryan zal in 2016 een belangrijke rol bij het team spelen als racing director. Alexander Wurz is genoemd als teambaas, maar er is nog niks rond en er zijn meer kandidaten.