Of we dit jaar nu een ‘nieuwe’ Valtteri Bottas zien of niet, volgens de Fin zelf helpt het hem zeker dat hij dit seizoen ‘directer is’ naar het team van Mercedes toe en een nieuwe crew van engineers heeft.

Na vier Grands Prix staat Bottas op twee zeges en 87 punten, waarmee hij met één punt voorsprong op teamgenoot Lewis Hamilton aan kop gaat in het WK. Een behoorlijk contrast met (eind) vorig jaar, toen Bottas welhaast verloren leek rond te rijden en veel te kort kwam op Hamilton. “Wat dit jaar denk ik anders is, is dat ik directer en – om het zo te noemen – ‘agressiever’ ben wat betreft het maken van grote veranderingen qua setup en welke kant we daarmee op moeten”, wordt hij geciteerd door Crash.net.

Lees ook: Bottas verslaat Hamilton, vierde Mercedes één-twee van 2019

Dat geeft vertrouwen, zegt Bottas, terwijl het volgens hem ook alleen maar positief is om ‘duidelijk te zijn over wat je wil van de auto en hoe je hem voor jouw gevoel sneller kan maken’. Zeker een verbetering, volgens Bottas, die verder aangeeft dat personele wijzigingen binnen zijn team van engineers ertoe hebben geleid dat ‘verschillende ideeën en een andere manier van denken’ er ook aan bijdragen dat hijzelf anders naar het afstellen van zijn auto kijkt.

Bottas’ vorige race engineer Tony Ross is immers overgestapt naar Mercedes’ Formule E-project, met Riccardo Musconi die het stokje heeft overgenomen. Ook zou hij een nieuwe performance engineer hebben. Bottas zelf verkondigde voor het seizoen ook al met een andere mindset van start te gaan, namelijk alsof elke race zijn laatste is. ‘Ik ben all-in’, verklaarde hij van de winter.

Lees ook: Hamilton denkt in 2019 agressievere versie van ‘bescheiden Bottas’ te zien