Lewis Hamilton denkt dat hij dit seizoen wel eens ‘een agressievere’ Valtteri Bottas naast zich kan hebben in de Mercedes-garage. De vijfvoudig wereldkampioen gaat er echter vanuit dat dit zijn relatie met zijn teamgenoot niet zal verstoren.

Het mag duidelijk zijn dat Bottas seizoen 2019 ingaat als coureur onder druk, na zijn teleurstellende tweede helft van 2018. In zijn derde Mercedes-jaar vecht de Fin op voorhand voor zijn toekomst bij het Duits-Engelse team. Bottas heeft zelf al aangegeven elke race als zijn laatste te beschouwen, en dat hij all-in is om van 2019 zijn ‘beste jaar’ in de sport te maken

Of er al iets merkbaar is veranderd aan Bottas’ manier van werken? Hamilton zou het eigenlijk niet weten (‘want ik zie over het scherm in het midden van de garage alleen de bovenkant van zijn hoofd’), maar: “Ik neem aan dat hij dit jaar gaat proberen agressiever zal zijn. En ik weet zeker dat hij harder zal pushen.”

‘Bescheiden Bottas’
“Valtteri is sowieso altijd al zeer vastberaden geweest en dat is niet veranderd”, vervolgt Hamilton, die denkt dat Bottas in zijn derde Mercedes-jaar ook zal weten ‘waar hij zich op moet concentreren’ in het werken met het team. Onderlinge problemen verwacht Hamilton zoals gezegd niet. “Hij speelt namelijk een belangrijke rol binnen het team en is een groot deel van de reden waarom de sfeer intern zo goed is.”

In Bottas heeft Hamilton naar eigen zeggen namelijk niet alleen een teamgenoot die erg all-round is, maar ook ‘de meest bescheiden coureur waarmee ik ooit heb gewerkt’.

Lees ook: Wolff: ‘Bottas weet wat hem te doen staat: op Hamiltons niveau zitten’

(Nog) geen teamorders
De bescheiden Bottas moest zich de afgelopen twee jaar telkens in de tweede seizoenshelft schikken in de rol van tweede coureur, om Hamilton te ondersteunen in de titelstrijd. Zorgen dat hij ook 2019 als ‘nummer twee’ begint, heeft Bottas echter niet. “Want toen ik naar dit team kwam hebben we daar afspraken over gemaakt. Het hangt af van hoe ik presteer en hoe het seizoen verloopt.”

“Vorig jaar was er sprake van een groot verschil tussen Lewis en mijzelf, dus toen was het logisch, maar ik heb het dus in eigen hand. En het is mijn doel dit jaar zoveel mogelijk races te winnen.”

Bottas: ‘Mooi dat iedereen weer vanaf nul begint, al waren er tóch positieve punten aan 2018’