Vitaly Petrov heeft schoon genoeg van de teleurstellende gang van zaken en het gebrek aan vooruitgang bij het team van Renault, en hangt daarom de vuile was buiten: “Ik kan niet langer stil blijven.”

In een interview voor de Russische TV-zender Rossiya 2 haalt Petrov flink uit naar zijn team: “We hebben al tien races lang helemaal geen nieuwe doorontwikkelingen voor de auto gehad, want alle nieuwe onderdelen waar het team mee op de proppen komt, werken niet. We rijden praktisch dus al het hele jaar met dezelfde auto rond.”

Aan het begin van het seizoen ging het desondanks nog wel goed met Renault, zo erkent Petrov – die veel motivatie uit zijn podiumplek in Australië putte – maar inmiddels is de renstal tot zijn onvrede behoorlijk afgezakt. “Ik ben boos en gefrustreerd en heb het gevoel dat ik hier iets aan moet doen”, verklaart hij zijn uitbarsting dan ook.

Volgens Petrov staat het in zijn contract dat hij zich niet negatief mag uitlaten over het team, maar aangezien de teamleiding wel vaak kritisch is geweest over hem en zijn teamgenoten, kan de Rus het nu niet nalaten uiteindelijk ook zijn zegje te doen.

“Helaas staat er inderdaad in mijn overeenkomst dat ik niets slechts over het team mag zeggen. Ook na een slechte pitstop of domme strategische keuze moest ik dus stilblijven, zoals ook in mijn eerdere interviews te zien is, terwijl dit soort fouten toch echt veel hebben gekost en zo veel van onze races hebben verpest.”

“Nu mag ik eigenlijk nog altijd niets slechts zeggen, maar ik kan echt niet meer stilblijven. Ik heb er echt genoeg van en kan mijn mond niet blijven houden.”

De 27-jarige coureur uit Vyborg lijkt zich verder te realiseren dat hij zijn boekje te buiten is gegaan. Of het invloed gaat hebben op zijn toekomst bij Renault, durft hij niet te zeggen. “Ik heb een contract, dat is een duidelijke zaak. Aan de andere kant is de Formule 1 echter een harde business.”

“Teams proberen altijd het onderste uit de kan te halen, zowel wat de coureurs als het sponsorgeld betreft. Het is een wereld waarin alles mogelijk is, zoals Ferrari wel heeft laten zien door Kimi Räikkönen aan de kant te zetten. Als ze van je afwillen, dan is het moeilijk om dat tegen te houden.”