Sportief directeur van de Formule 1, Ross Brawn, kan zich niet vinden in de kritiek van Formule 1-teams over het nieuwe reglement van 2021. De teams vrezen dat de wagens er allemaal hetzelfde uit gaan zien, wat ervoor zorgt dat fans gaan afhaken. Brawn doet het af als ‘onzin’, omdat de huidige auto’s al veel op elkaar lijken.

Eerder deze week bracht de Formule 1 al de voorlopige plannen naar buiten voor de reglementsveranderingen van 2021. Een van de grotere veranderingen is de terugkomst van bodemeffect, waarbij de wagenbodem moet zorgen voor grip. De teams vrezen door de nieuwe aerodynamica regels weinig verschil te kunnen maken omdat ze aan minder onderdelen kunnen sleutelen, met minder unieke auto’s tot gevolg.

Ross Brawn wil hier niets van weten: ”We hebben al duidelijk voorgeschreven wat is toegestaan. Als we dat niet doen, halen we onze doelen niet”, aldus Brawn tegenover Motorsport.com.

Lees ook: Alle voorstellen op een rijtje: ‘Sexy’ auto’s, kleinere teams en hardere banden

”Er zijn klachten binnengekomen dat de auto’s teveel op elkaar gaan lijken, en nog meer van dat soort onzin”, aldus Brawn. ”Om de proef op de som te nemen, heb ik Pat Symonds gevraagd om de livery van alle huidige auto’s te verwijderen, deze uit te printen en op te hangen aan een muur. Er is nauwelijks verschil te zien. Je moet echt een nerd zijn als je alle verschillen wil aanwijzen. Op ons kantoor konden we er maar drie aanwijzen,” beweert Brawn, ”dus zonder kleur zie je het verschil echt niet.”

Het voorlopige concept van de bolides voor 2021. Foto: F1.com

‘Zo hoort de Formule 1 te zijn’
De Brit vindt het belangrijk dat de nieuwe, strikte regels de uitgaven van teams beperken. Zo moet voorkomen worden dat ze ingewikkelde, dure ontwikkelingstrajecten opstarten welke tegen het doel ingaat van auto’s creëren die elkaar makkelijker kunnen volgen. ”We weten dat de knappe koppen van de sport met deze voorgeschreven regels met andere oplossingen komen. De regels worden strikt omdat we onze doelen willen halen, maar er is genoeg creatieve ruimte.”

”Het zal zeker frustrerend zijn voor de teams omdat ze nu zoveel vrijheid kennen”, aldus de sportief directeur. ”Maar ze moeten ernaar kijken met de gedachte dat de regels voor iedereen hetzelfde zijn: ‘Als we als team beter werk leveren dan de rest zullen we niet twee seconden sneller zijn, maar twee tienden.’ Dat is hoe de Formule 1 hoort te zijn.”

Lees ook: FIA overweegt terugkeer bijtanken vanaf 2021, moet Formule 1 spannender maken