Formule 1-topman Ross Brawn wil, op termijn, zowel de haaienvinnen als T-wings verbieden. Volgens Brawn zijn dit ongewenste gevolgen van de nieuwe regels.

Wat Brawn betreft verdwijnen de haaienvinnen…

In interview met Formula1.com vertelt Brawn dat hij de onder de nieuwe regels geconstrueerde 2017-auto’s er beter uit vindt zien dan hun voorgangers: “Maar er zijn wel wat kleine probleempjes, zoals altijd als er nieuwe regels doorgevoerd worden.”

“De haaienvinnen zijn namelijk terug, terwijl die niet bepaald populair zijn. Dat is dus iets om op termijn iets aan te doen, want de nieuwe regels zijn juist opgesteld om, onder meer, voor mooiere auto’s te zorgen. Dat moeten we dan niet laten verpesten door dit soort toevoegingen.”

… en gaan ook de T-wings in de ban.

Een ander onderdeel dat in die categorie hoort, vindt Brawn, zijn de T-wings, de kleine, haast snor-vormige vleugeltjes die bij Mercedes, Williams, Haas en Ferrari voor de echte achtervleugels zitten. “Dat soort vleugeltjes waren ook niet de bedoeling. Dat is dus ook iets om aan te pakken.”

De bedoeling was volgens Brawn namelijk om de 2017-bolides meer ‘pure’ raceauto’s te maken, wat volgens Brawn verder goed is gelukt. “De proporties zijn een stuk beter, terwijl ze ook sneller in de bochten zijn en, volgens de coureurs, zwaarder om mee te rijden, wat precies is wat je wil.”

Op voorhand belooft het volgens Brawn zo een ‘spannend seizoen’ te worden door de ‘nieuwe filosofie en ideeën’. Toch is er ook nog een grote openstaande vraag: “Of er, los van het uiterlijk en toegenomen snelheid, goed geracet kan worden met deze auto’s. Dat moeten we nog zien.”