Max Verstappens race kwam in China dan wel ongelukkig ten einde, de jonge Nederlander gooide er met zijn inhaalacties wederom hoge ogen. Ex-coureur Martin Brundle vergelijkt de Toro Rosso-rijder zelfs met Ayrton Senna en Michael Schumacher.

Tijdens de race kwam Brundle, tegenwoordig commentator en analist bij Sky Sports, superlatieven tekort om Verstappens talent te beschrijven. “Voor zijn twintigste rijdt hij bij een team dat het WK kan winnen”, gelooft de Brit. “In mijn ogen vertoont hij alle kenmerken van een Senna, of van een Schumacher.”

En Brundle zou het moeten weten, want hij racete eind jaren ’80, begin jaren ’90 tegen beide Formule 1-legenden. In 1992 was hij bij Benetton zelfs een jaar lang Schumachers teamgenoot.

“We kijken naar een superster in wording”, vervolgde Brundle onder de uitzending zijn lofzang. “Het is een jonge gast, maar hij heeft een rijpe kop. Hij is kalm. Natuurlijk zal hij nog wel fouten maken, maar de snelheid heeft hij en van een gebrek aan ervaring geeft hij totaal geen blijk.”

Oorzaak motorprobleem nog onduidelijk

Naar oorzaak van de opgeblazen motor die Verstappen vier ronden voor de meet van zijn achtste plaats beroofde, blijft het voor fabrikant Renault voorlopig gissen. De Fransen namen een nieuwe specificatie van hun V6 mee naar China, die op de testbank volgens kopstuk Rémi Taffin “zonder problemen had gedraaid”.

Wat dan de precieze reden wat dat de krachtbron het bij Verstappen – én bij Daniil Kvyat, van wie Taffin vermoedt dat zijn motor met dezelfde oorzaak de geest gaf – niet de hele race volhield, gaat Renault onderzoeken. “We moeten er zo snel mogelijk voor zorgen dat we 100 procent betrouwbaar zijn”, aldus Renault-motorsportbaas Cyril Abiteboul.