Jenson Button, de wereldkampioen Formule 1 van 2009, maakt dit jaar zijn debuut in de 24 Uur van Le Mans en doet ook mee aan de daaropvolgende WEC-race. De Britse ex-Formule 1-coureur gaat rijden voor het LMP1-team van SMP Racing.

“Ik verheug me erop deel uit te maken van het SMP Racing-team in het World Endurance Championship”, vertelt de 38-jarige Button, die zegt dat het altijd een droom van hem is geweest mee te doen aan het kroonjuweel van die klasse – de 24 Uur van Le Mans: “Ik denk dat dat voor elke coureur geldt, en je hoopt Le Mans dan natuurlijk ook te winnen. Ik ben daar geen uitzondering op.

Button reed in de Formule 1 voor Williams, Renault, BAR, Honda, Brawn GP en McLaren. Zijn laatste GP was die van Monaco in 2017.

Button, goed voor 306 starts en 15 overwinning in de Formule 1, zal op Le Mans een auto delen met de Russische coureurs Vitaly Petrov en Mikhail Aleshin. “Vitaly ken ik al goed uit de Formule 1, Mikhail van zijn optredens in de Indycar. We hebben samen een schat aan – zeer uiteenlopende – ervaring, terwijl SMP Racing heel ervaren is wat endurance-racen betreft”, somt Button op.

Met de Russische formatie wil hij op Le Mans ook gelijk meedoen om de overwinning. “Dat wil iedere coureur natuurlijk altijd, maar ik denk echt dat we een goede kans hebben om competitief te zijn.” Button, Petrov en Aleshin zullen de BR1 besturen, een LMP1-bolide die door SMP Racing met het Russische BR Engineering en Italiaanse Dallara is ontwikkeld.

Button zal zijn debuut in het WEC op Le Mans maken. De eerste WEC-races, de 6 Uur van Spa, moet hij laten schieten vanwege verplichtingen in de Japanse SuperGT, waarin hij dit jaar voor Honda racet. In het WEC doet Button vanaf Le Mans mee aan het zogenaamde ‘superseizoen’ dat doorloopt tot in 2019, met de 24 Uur van Le Mans van dat jaar als afsluiter.

Button volgt voormalig McLaren-teamgenoot Fernando Alonso naar het WEC en Le Mans: de Spanjaard rijdt er dit jaar voor Toyota, naast zijn F1-seizoen.