Jenson Button won in 2009 de Grand Prix van Monaco. Hij wil niets liever dan die prestatie voor McLaren herhalen. Maar dat zal deze keer erg moeilijk voor hem worden, aangezien hij van buiten de toptien moet starten. Teamgenoot Lewis Hamilton start als derde.

Button kwam niet verder dan Q2. De dertiende tijd om precies te zijn en dat voor de man die de Grand Prix van Australië won. Door de gridpenalty van Pastor Maldonado schuift hij een plaatsje op en start hij de race als twaalfde.

Button weet dat hij het zwaar gaat krijgen. “Monaco draait om kwalificeren, maar zo is het nou eenmaal. Ik had niet echt de snelheid vanmiddag. De auto voelde vanochtend goed aan en ik dacht dat we er sterk voor stonden, maar dat konden we niet vertalen op het moment dat het telde. Raar, omdat de snelheid er op sommige momenten wel is. Zelfs in de vrije training vanochtend voelde de auto goed en was ik best blij.”

Button hoopt op meer snelheid in de race. “Hoewel ik weet dat het hier moeilijk inhalen is. De coureurs die naast me staan, starten met dezelfde strategie dus zal het moeilijk worden.”

Toch geeft hij de hoop niet op. “Ik ben nog maar drie keer eerder in de punten geëindigd in Monaco – als eerste, tweede, en derde – en ik hoop dat ik weer één van die posities kan scoren.”

Lewis Hamilton kwam aanzienlijk beter voor de dag met zijn vierde tijd. Ook hij profiteert van een gridpenalty, in dit geval die van Michael Schumacher, waardoor hij als derde mag starten.

“Het hele weekend heb ik al een goed gevoel, maar deze middag was extreem moeilijk”, legt Hamilton uit. “Misschien wel één van de moeilijkste kwalificaties ooit. Morgen starten er twee fantastische coureurs voor me, wat het voor mij niet makkelijker maakt.”

“Dankzij Michael’s penalty start ik als derde, maar die vierde plek geeft aan dat we het niet eenvoudig hadden. Ik had te weinig grip. En toch was de kwalificatie leuk. Ik heb ervan genoten”, aldus Hamilton

“Banden en strategie kunnen een belangrijke rol spelen hier. Als ik goed start, kunnen we om de zege strijden. In Monaco kan immers alles gebeuren.”