De studentenprotesten zijn schadelijk voor de Formule 1-race. Dat beweert de organisator, François Dumontier. “Ze willen het weekend verstoren, maar dat is ze al gelukt.”

Zo is de traditionele open doors day afgelast. Ook is de race op Île Notre-Dame voor het eerst sinds jaren niet uitverkocht. “Ik kan mij niet heugen wanneer dat voor het laatst is gebeurd”, aldus Dumontier tegenover Montréal Gazzette. “Het hangt af van het weer, en de hype die donderdag of vrijdag ontstaat, of er nog meer kaarten verkocht worden.”

“Ik wil natuurlijk alles verkopen, maar denk niet dat dat reëel is”, aldus de organisator van de race die sinds 2001 elk jaar, behalve het afgelaste 2009, meer dan 300.000 bezoekers per weekend trekt. Dit jaar heeft hackorganisatie Anonymous de kaartverkoop trachten te hinderen door gegevens van 130 verkooppunten te publiceren.

Dumontier baalt vooral dat de traditionele open dag op donderdag moest worden afgelast. “Maar ik wilde de rest van het weekend niet in gevaar brengen”, stelt hij. “Stel dat er iemand met kwade bedoelingen oog in oog met een coureur komt te staan? Of dat teams twijfelden aan de veiligheid en de garages gewoon dicht hielden?”

“De teams begrijpen mijn beslissing, maar betreuren het ook. Ik heb er ook geen voldoening uitgehaald.”