Het zijn niet alleen de kleinere teams die zuchten naar kostenbesparing in de Formule 1, ook een aantal van de grote jongens willen volgens Chase Carey op minder grote voet leven.

Dat vertelt de Amerikaan, ceo van Formule 1-exploitant Liberty Media, aan Motorsport.com. “Een aantal teams geeft ongelofelijke bedragen uit en erkent ook dat het eigenlijk om onvoorstelbare bedragen gaat. In zekere zin hebben zij ook gezegd: ‘red ons alsjeblieft van onszelf’.”

“Er is een handjevol teams dat dit soort uitgaven doet zonder dat dit ook maar iets toevoegt aan de publieksbeleving. Ze moeten echter wel diep in de buidel tasten, omdat twee andere teams dat ook doen en ze zonder zoveel geld uit te geven niet met deze twee teams kunnen wedijveren.”

Carey noemt daarbij geen namen, terwijl hij herhaalt dat hij de sport – zowel in sportief als zakelijk opzicht – gezonder wil maken voor alle teams. Liberty Media zet daarom ook al langere tijd in op de toekomstige introductie van een budget cap.

Liberty Media zou van zins zijn van de zomer met een voorstel daarvoor te komen. Carey geeft daarbij ook aan dat de sport simpeler moet worden qua techniek, en vooral qua motoren. De technologische wedloop is volgens hem zeker belangrijk, maar entertainment moet op de eerste plaats komen.

Ook een aantal topteams wil volgens Carey een rem op de kosten. Grote foto: Carey (rechts) met Red Bull-teambaas Christian Horner.