Formule 1-CEO Chase Carey stelt dat de Grand Prix-kalender niet al te veel verder zal groeien, ondanks dat de sport met de interesse van een reeks nieuwe racelocaties schermt.

“De kalender is vol”, spreekt Carey zelfs duidelijke taal in interview met RaceFans. Dat betekent nog niet dat er geen nieuwe races bovenop het huidige aantal van 21 kunnen komen, maar: “We concentreren ons op kwaliteit, niet kwantiteit.”

Hoewel de Formule 1 nog geen conceptkalender voor 2019 heeft gepresenteerd, is deze volgens Carey zo goed als af. Zoals het er nu naar uitziet wordt Miami daar volgend jaar de enige nieuwe race op.

Voor 2020 en 2021 zijn al wel gesprekken gaande over nieuwe Grands Prix zegt Carey, die echter ook aangeeft dat er wel eens sprake kan zijn van enig verloop, met een aantal contracten die aflopen. Dat zou voor de komende jaren om ‘drie of vier’ races per jaar gaan.

Zo zouden nieuwe races dus op de plek van oude Grands Prix kunnen komen, met Carey die aangeeft dat er interesse is van over de hele wereld, maar er ook een aantal landen zijn die races willen houden, maar die ‘niet werken’ voor de Formule 1 als sport.

Carey met de commerciële topman van de Formule 1, Sean Bratches.

“Er zijn echter veel gesprekken gaande en het wordt interessant om te zien waar die ons naartoe leiden”, zegt Carey, die de sport vooral naar aansprekende steden en landen wil brengen. Behalve Miami is recentelijk gesproken over Vietnam en een tweede race in China.

De Formule 1 is ook al enige tijd in gesprek over een mogelijke terugkeer van de Grote Prijs van Nederland, met zowel het circuit van Zandvoort als Assen. Carey gaat daar niet specifiek op in, maar bevestigt dat ‘meerdere landen in Europa races willen’.

Getemde expansiedrift
Toen Liberty Media eind 2016 begon met haar overname van de Formule 1 leek het Amerikaanse mediaconcern in te zetten of een flinke expansie van de racekalender, maar dat lijkt nu – ook nadat teams zich er sceptisch over uitlieten – dus in mindere mate het geval.

Zoals gezegd komt er in 2019 waarschijnlijk een race bij, in Miami, al bestaat er twijfel of de Grote Prijs van Duitsland op de kalender blijft. Volgens RaceFans zou Liberty Media het seizoen wel willen rekken, met de start medio maart en de seizoensfinale begin december.