Lotus heeft de afgelopen jaren verlies gedraaid en dus wordt er al enige tijd getwijfeld aan de financiële armslag van het team. Volgens ceo Matthew Carter zit het echter wel snor met het budget voor 2015.

“We hebben net zoveel financiële middelen tot onze beschikking als vorig jaar”, vertelt Carter aan Autosport. “Het klopt dat we het met minder budget moeten doen dan in 2013, maar verder ziet het er goed uit”, benadrukt Carter.

Hoewel de afgelopen maandag aan de wereld getoonde Lotus E23 Hybrid niet bepaald barst van de sponsorstickers, zijn er volgens Carter nog ‘een aantal bedrijven die er nog niet op staan, maar bij de eerste race wel een sticker op de auto zullen hebben’.

“Wat verder belangrijk is om aan te geven, is dat we al het extra geld dat we nog weten te vinden in de ontwikkeling van de auto kunnen pompen. In vorige jaren hadden we dat moeten gebruiken om schulden af te dekken, maar dat is nu niet meer nodig.”

De redenen daarvoor, zo licht Carter toe, zijn zowel het goede werk van de financiële afdelingen van het team als de bezuinigingen en herstructureringen die zijn doorgevoerd. “Zonder in detail te treden, moet ik toegeven dat we daar misschien zelfs wat in zijn doorgeslagen”, erkent Carter.

“We hebben vorig jaar rond deze tijd veel mensen laten gaan, maar dat waren er misschien zelfs te veel. We hebben dat daarom deels teruggedraaid en onze technische afdelingen weer versterkt, waar we straks ook ongetwijfeld de vluchten van zullen plukken.”

Door al dit werk achter de schermen en de overstap van Renault- naar Mercedes-motoren, hoopt het team uit Enstone komend seizoen te kunnen wedijveren met Williams, de nummer drie uit het constructeurskampioenschap van 2014.

“Ik wil niet te optimistisch zijn, maar denk oprecht dat de derde of vierde plek in het WK tot de mogelijkheden behoort. Wel is het zo dat het halen van dit doel ook afhankelijk is van hoe goed Red Bull en Renault volgend jaar zijn, hoe McLaren het met Honda gaat doen en hoe Ferrari er voor staat.”