In zijn eerste vrije training eindigde Jan Charouz onderaan de tijdenlijst, maar de Tsjech reed wel de meeste ronden van iedereen (37 stuks). Hij kijkt tevreden terug op zijn eerste officiële werkdag in de Formule 1.

Charouz maakte zijn eerste kilometers in een Formule 1-auto tijdens de rookietest in Abu Dhabi. Nu mocht hij voor het eerst in actie komen tijdens een officiële sessie. Dat hij onderaan eindigde, kan hem niet deren.

“Het doel was om zo dicht mogelijk bij Daniel Ricciardo in de buurt te blijven”, verklaart Charouz. “Dat is aardig gelukt, want een halve seconde is volgens mij niet al te veel. Ik had graag wat meer banden tot mijn beschikking gehad, want toen ik het circuit eenmaal onder de knie had, hadden die hun beste tijd gehad. Maar ik wilde zo veel mogelijk kilometers maken en aan de auto en het circuit wennen en dat is goed gegaan.”

Voor teamgenoot Ricciardo was het ook zijn eerste optreden in Brazilië. Ook de Australiër was derhalve veel op de baan te vinden. Terwijl Charouz de andere HRT weer had teruggegeven aan Vitantonio Liuzzi, voerde Ricciardo zijn rondentotaal op tot 75. Het bracht hem niet verder dan de voorlaatste plaats.

“Een typische vrijdag”, aldus Ricciardo. “In de middagsessie ging het iets beter, maar ik heb het gevoel dat we ons ware potentieel nog niet hebben laten zien. Hopelijk kunnen we dat morgen wel. Als we iets extra’s weten te vinden, kunnen we het de Virgins lasting maken.”

Liuzzi vult aan: “We zijn nog niet waar we willen zijn. Maar onze lange runs waren niet slecht, dus we kunnen redelijk tevreden zijn. Het gaat geen gemakkelijke laatste race worden. Naar verluidt kan het weer omslaan. Er is dus van alles mogelijk.”