Oud-Formule 1-coureur David Coulthard denkt dat het gebrek aan ervaring van het Toro Rosso-duo Max Verstappen en Carlos Sainz het wel eens lastig kan maken voor het team om haar auto door te ontwikkelen.

De Toro Rosso STR10 – die op 1 februari door Verstappen zijn vuurdoop zal worden gegeven tijdens de eerste wintertest in Jerez – dient natuurlijk doorontwikkeld te worden gedurende 2015, maar volgens Coulthard kan dat wel eens een lastig karwei worden voor Toro Rosso, tenzij het team haar manier van werken weet aan te passen aan haar jonge en onervaren coureurs-duo.

Dat stelt de Schot, zelf goed voor 246 Grands Prix en dertien zeges, althans in gesprek met Sky Sports. “De engineers en ontwerpers hebben zelf natuurlijk ook altijd wel een idee van hoe een auto verbeterd moet worden, maar je mag niet vergeten dat coureurs daar ook absoluut een leidende rol in dienen te spelen”, verklaart hij.

“Vooral de interactie tussen de coureurs en de technische mensen is heel belangrijk. Dat moet allemaal goed en duidelijk lopen, wat ook de reden is waarom veel teams er doorgaans voor kiezen om een ervaren coureur naast een rookie te zetten.”

“Natuurlijk moet je als rookie ooit ergens leren hoe je dit deel van je werk moet doen – en Toro Rosso is een perfecte leerschool voor jong talent – maar het team moet nu wel zien dat ze hun briefings hierop aanpassen. Dit zodat ze Max en Carlos gelijktijdig kunnen leren hoe dit allemaal werkt, maar ze ondertussen ook de best mogelijke feedback uit die jongens krijgen.”

“Als je ervaren bent, heb je immers veel sneller door welke aspecten van een auto verbeterd moeten worden, waarvoor je natuurlijk eerst ook weer moet weten wat het is dat je performance beperkt. Dit klinkt allemaal vrij simpel, maar dat is het echt niet. Het kan enorm ingewikkeld zijn om aerodynamische en mechanische zaken van elkaar te scheiden”, waarschuwt Coulthard.

Toro Rosso
Ondanks dat Toro Rosso als een opleidingsteam te boek staat, is 2015 het eerste seizoen waarin het aantreedt met twee coureurs die nog totaal geen Grand Prix-ervaring hebben. Ook wanneer het de laatste jaren met een nieuwe rijdersbezetting aantrad, was er altijd wel een coureur in dienst die in het seizoen daarvoor al had gedebuteerd voor Toro Rosso of een ander team. Het huidige koppel is daarnaast ook het jongste uit Toro Rosso’s geschiedenis: met de zeventienjarige Verstappen en twintigjarige Sainz bedraagt de gemiddelde leeftijd achttien en een half.