Met het aanstaande raceweekend in Hongarije, is het GP2-seizoen alweer halverwege. Hoog tijd om even bij te praten met Daniël de Jong.

De GP2 is van 22 tot en met 24 juli op de Hungaroring, voor de elfde en twaalfde ronde van het 22 races tellende seizoen. Bijna halverwege staat MP Motorsport-coureur De Jong op zes punten, dankzij puntenfinishes in Monaco en Azerbeidzjan.

De laatste twee raceweekends, in Oostenrijk en Engeland, leverden geen punten op voor hem. De races in Oostenrijk waren chaotisch en het viel daar, door regen en safety cars, niet goed voor De Jong. De wedstrijden in Engeland werden gekenmerkt door af en toe flinke regen: “We treffen het wel ja, de laatste tijd!”, lacht De Jong, die daarbij erkent dat hij het zichzelf vooraf aan de races vaak niet makkelijk heeft gemaakt in de kwalificatiesessies.

De kwalificatie is volgens De Jong echter cruciaal in de GP2: “Het is alles”, zegt hij zelfs. “Je ziet het ook als de snelle jongens om één of andere reden achteraan moeten starten. Die zijn dan ook helemaal nergens meer, terwijl ze anders meedoen om het podium. In Bakoe merkte ik het zelf ook. Toen begon ik meer van voren en dan is het veel makkelijker. Als je dan goede tijden rijdt, loop je zo weg.”

2016 GP2 Series Round 5 Silverstone, Northamptonshire, UK. Friday 8 July 2016. Daniel de Jong (NED, MP Motorsport) Photo: Sam Bloxham/GP2 Series Media Service. ref: Digital Image _SBB0763

De Jong ziet de komende GP2-races wel met vertrouwen tegemoet.

De kwalificatie is voor hemzelf dus een verbeterpunt, waar De Jong hard aan werkt. “Je kan wel hard gaan in een wedstrijd en toptien tijden rijden, maar je moet in de GP2 ook echt hard gaan in de kwalificatie en daarin bij de eerste tien zitten.” Het niveau ligt daarbij dit seizoen ook hoog in de GP2: “Absoluut. Je merkt dat iedereen er bovenop zit. Het is een sterk veld.”

De coureur van het Nederlandse MP Motorsport ziet de komende races wel met vertrouwen tegemoet. “Hongarije ligt me meestal wel. Als ik me daar in de toptien kwalificeer, kan het leuk worden, maar anders wordt het – zeker daar – wel moeilijk. Maar Hongarije kan zeker goed zijn, net als Spa en Monza.”

Teruggaan naar Spa is geen issue voor De Jong, die er in 2015 flink crashte nadat Pierre Gasly hem toucheerde. “Voor mij is dat geen ding. Ik heb er geen moeite mee. Ik vind de Europese races verder ook allemaal wel leuk, en Maleisië is ook goed voor me geweest. Alles kan in de GP2!”, besluit hij positief.