Formule 1-baas Stefano Domenicali verwacht de kalender voor 2023 ‘rond begin oktober’ te kunnen onthullen. Het gaat waarschijnlijk om een kalender van 24 races waarbij bovendien gekeken wordt naar een betere, logischere planning van die races.

De Formule 1 is booming en dat heeft de leiding gemerkt. Er is veel interesse in het organiseren van een Formule 1-race en dat leidt volgend jaar al tot de Grand Prix van Qatar, een race door de neonverlichte straten van Las Vegas en – mits China het weer kan en wil – de terugkeer van Sjanghai. Mogelijk komt daar ook nog de Grand Prix van Zuid-Afrika bij, al is daar nog niet het laatste over gezegd.

De komst van nieuwe races leidt ook tot vragen over het voortbestaan van enkele races op de huidige kalender. Zo zou de Franse Grand Prix op poleposition staan om van de kalender te verdwijnen terwijl Monaco en Spa-Francorchamps ook allesbehalve gegarandeerd zijn van een plekje.

Lees ook: Doek valt voor Spa en Paul Ricard, Monaco (nog) wel op conceptkalender 2023

Duidelijkheid over de kalender zou er ‘rond begin oktober’ moeten komen, verklapt Formule 1-baas Stefano Domenicali in gesprek met investeerders. Bovendien wil hij daarbij kijken naar een betere planning van die races. Nu zijn er nog enkele opvallende reizen – waaronder van Azerbeidzjan naar Canada binnen enkele dagen – volgend jaar zou dat verleden tijd moeten zijn. Dan wil de Formule 1 de kalender op logischere wijze afwerken.

“We willen de juiste flow behouden voor wat betreft de efficiëntie,” wordt Domenicali geciteerd door Racefans.net, “en rekening houden met de behoeften als de kalender van maart tot en met november over de hele wereld moet worden uitgespreid.”

“De vraag naar races is zeer, zeer groot”, voegt Domenicali toe. Hij verklapt dat er meer races dan dit jaar zullen zijn, maar het zal minder zijn dan 25. Meer dan 24 races kunnen er namelijk niet op de kalender staan omdat dat in de regels vastgelegd is. Dit jaar had de Formule 1 oorspronkelijk 23 races op de kalender staan, maar dat werden er 22 met het verdwijnen van de Grand Prix van Rusland.