De Grand Prix van Europa in de Azerbeidzjaanse hoofdstad Bakoe is volgens de organisatoren van het evenement niet in gevaar. Dit ondanks de onzekere economische situatie in het West-Aziatische land.

Volgens planning bezoekt de Formule 1 Bakoe op 19 juni voor het eerst. Oliestaat Azerbeidzjan voelt momenteel echter de gevolgen van de oliecrisis, waardoor de nationale munteenheid de manat veel in waarde heeft verloren.

“De devaluatie van de Manat heeft geen gevolgen voor de eerste Formule 1-race in Azerbeidzjan”, zegt een woordvoerder van de organisatie. Die legt uit dat het budget voor de Grand Prix in dollars is opgesteld, en daardoor niet beïnvloed wordt door de koersdaling van de manat.

Drijvende kracht
De organisatie denkt dat de race in Bakoe zelfs een positief effect zal hebben op de nationale economie. “Door alle bezoekers die restaurants, café’s, hotels en winkels bezoeken, worden er miljoenen in de economie gepompt.”

Dat niet alleen: de race zou ook ‘een paar duizend arbeidsplaatsen’ moeten opleveren. “We hebben er vertrouwen in dat de Grand Prix niet alleen op de korte termijn bijdraagt aan het herstel van de economie, maar nog jaren een drijvende kracht zal blijken. De zorgen over de organisatiekosten zullen verstommen.”