Voormalig Formule 1-baas Bernie Ecclestone zegt dat hij geen liefhebber is van het huidige puntensysteem. De 88-jarige Brit zou liever zien dat de Formule 1 gaat werken met medailles. Ecclestone waarschuwt daarnaast dat meer races aan de kalender toevoegen alleen zal leiden tot een devaluatie van de sport. 

Momenteel bezitten Mercedes, Ferrari en Red Bull tachtig procent van alle punten dit seizoen. Ecclestone ziet liever een ander systeem ingevoerd worden. ”Ik heb dit puntensysteem nooit gewild. Ik had liever medailles gehad. Wie de meeste gouden medailles heeft, is wereldkampioen. Dat dwingt je om voor de overwinningen te strijden”, aldus Ecclestone in een interview met Auto Motor und Sport.

Met dat systeem zouden alleen de top drie teams in de afgelopen vijf jaar een gouden medaille behaald hebben. Maar volgens Ecclestone zou de motivatie voor teams daar niet minder om worden. ”Waar is alle motivatie om voor de tien procent aan punten te rijden? Er zal nooit een evenwichtig veld zijn. Sommige mensen doen gewoon altijd hun werk beter dan anderen. Natuurlijk is het een slechte zaak dat je de winnaar van de race al voor de start kent, zoals vaak het geval is geweest in de afgelopen vijf jaar. Het is voldoende als zes coureurs kunnen winnen”, zegt Ecclestone.

‘Laat ze racen!’
De voormalig Formule 1-baas is blij om te zien dat de afgelopen races de stewards minder snel straffen hebben uitgedeeld. ”Hoe minder straffen, hoe beter de races. Straffen moeten er alleen zijn als iemand iets doms of gevaarlijks doet. Vergeet niet dat er twintig coureurs racen. Laat ze racen! Als wij ze afremmen, dan zijn ze niet langer coureurs”, aldus Ecclestone.

De Brit is dan ook niet te spreken over de straf die Sebastian Vettel kreeg in Canada. De Duitser ging vanaf de leiding van de baan, moest over het gras en kwam daarbij gevaarlijk terug op de baan, vlak voor Lewis Hamilton. ”Die straf was helemaal verkeerd en onnodig. Het heeft op de een of andere manier het geloof van Sebastian in de sport beschadigd. Zijn actie was niet gevaarlijk”, aldus Ecclestone.

Foto: Motorsport Images

‘Zestien races is voldoende’
Volgend jaar staan er 22 races op de kalender. Van de huidige kalender verdwijnt alleen Hockenheim, terwijl er twee races bij komen: de Grands Prix van Nederland en Vietnam. Er zijn zelfs plannen om een kalender met 24 races toe te staan.

Op de vraag van Auto Motor und Sport of dat teveel is, antwoordt de 88-jarige Ecclestone: ”Dat is duidelijk teveel. Zestien races zijn meer dan genoeg. Hoe meer races er zijn, hoe meer de sport in waarde zal dalen. We hebben deze oververzadiging al bij het tennis ervaren. Er zijn wel honderd toernooien, maar slechts tien daarvan worden echt bekeken”, aldus Ecclestone.

Lees ook: GP van Nederland voor 3 mei op 22-races tellende F1-kalender 2020

De sport zou juist waardevoller worden als er minder races zijn, beweert Ecclestone. ”Als er maar zestien races zijn, moeten de organisatoren meer geld betalen. En dat zullen ze doen, omdat hun Grand Prix door een tekort daaraan juist veel waardevoller is”, aldus Ecclestone.

‘Zo verliezen we de Formule 1’
Volgens Ecclestone is het een slechte zaak dat de Formule 1 steeds meer standaardonderdelen wil gaan gebruiken. ”Concurrentie op gebied van techniek is het erfgoed van de Formule 1. Als we dat verliezen, verliezen we de sport. We kunnen het niet afschaffen dat elk team de betere auto wil maken. We kunnen wel de mogelijkheden daartoe beperken. Dat heeft niets met geld te maken. Als je het geld niet hebt, hoor je niet in de Formule 1 thuis”, aldus de voormalig Formule 1-baas.

Lees ook: Ferrari: ‘Standaardonderdelen horen niet thuis in de Formule 1’

De 88-jarige Brit ontkent dat dan alleen de rijkere teams zullen winnen. ”Geld is geen garantie voor overwinningen. Ik zie een aantal teams dat wel het geld heeft, maar nog niet goed presteren”, aldus Ecclestone.